Proef de lente: ontdek verse asperges tijdens het aspergeseizoen

Het verse aspergeseizoen in de maanden mei en juni is een fantastische tijd om te genieten van smaakvolle asperges. Tijdens deze periode zijn ze van de beste kwaliteit en betaalbaarder. Bovendien zijn ze een milieubewuste keuze. Leer hoe je verse asperges kunt kopen, bewaren en bereiden, en ontdek de voordelen die ze bieden voor je gezondheid.
Het aspergeseizoen: mei-juni
Het verse aspergeseizoen, dat plaatsvindt in de maanden mei en juni, is de perfecte tijd om asperges aan te schaffen. Asperges zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar tijdens het volle seizoen zijn de verse asperges van betere kwaliteit en zijn ze betaalbaarder. Bovendien maak je hiermee een milieubewuste keuze, omdat er minder energie nodig is voor het transport en de verwarming van de aspergekwekerijen.
Aanschaffen, bewaren, bereiden
Bij het kopen van asperges is het belangrijk om te letten op de kwaliteit. Kies voor asperges met stevige en onbuigzame stelen en mooie compacte kopjes. Let vooral op de punten en uiteinden, aangezien daar het bederf als eerste zichtbaar kan zijn. Als de uiteinden verdroogd of bruin zijn, zijn de asperges niet vers.
Bewaar de asperges zo kort mogelijk. Gebruik ze het liefst direct na aankoop. Mocht je ze toch moeten bewaren, dan kunnen ze 4 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard (bij een temperatuur van 0-5°C). Wikkel ze bij voorkeur in een vochtige doek of keukenpapier. Geblancheerde asperges kunnen ook worden ingevroren. Voor het koken hoef je bevroren asperges niet te ontdooien. Je kan ze direct in kokend water dompelen.
Behandel de asperges voorzichtig, want het zijn kwetsbare groenten. Schil de asperges met een dunschiller en werk vanaf het kopje naar beneden. Om het koken van asperges makkelijker te maken (ongeveer 15 minuten), kan je ze bundelen of gebruikmaken van een speciale aspergepan. Een andere optie is om ze in de magnetron te bereiden: plaats de asperges met de punten in dezelfde richting in een afgedekte schaal, besprenkel ze met enkele lepels water en kook ze op het hoogste vermogen gedurende 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte.
Gezonde groente
De groene asperge heeft een sterkere, ietwat zoetige smaak, terwijl de witte asperge een meer verfijnde, nootachtige smaak heeft. Beide varianten zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar, maar de groene asperge bevat meer vitamines en mineralen.
Asperges zijn rijk aan B-vitamines (vooral in de kopjes) en provitamine A (0,4 tot 0,8 mg/100 g, afhankelijk van de soort). Daarnaast bevatten ze verschillende mineralen en sporenelementen, zoals kalium (200 mg/100 g), fosfor (60 mg/100 g), magnesium (20 mg/100 g), zink (0,5 mg/100 g) en koper (0,2 mg/100 g).
Dankzij de aanwezigheid van fructosanen, asparagine (een aminozuurderivaat) en kalium hebben asperges een diuretische werking, stimuleren ze de nierfunctie en dragen ze bij aan het zuiveren van het bloed.
Ontdek de smaak van de lente: recept voor aspergegerecht
Aardappelsalade met raapstelen en pangritata
Ingrediënten
- 600 g krieltjes
- 1 bosje verse raapstelen
- 1 bussel groene asperges
- 1 lente-ui
- 1 rood chilipepertje
- enkele sneden oud brood
- 4 eieren
- 1 el boter
- 200 ml volle Griekse yoghurt
- 50 ml zonnebloemolie
- 2 el witte-wijnazijn
- 2 à 3 augurken
- handvol platte peterselie
- 6 takjes tijm
- peper en zout
Werkwijze
- Verwarm een pan met ruim gezouten water. Kook de krieltjes met schil in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Halveer de krieltjes en doe ze in een grote kom.
- Was de raapstelen en snij de dikke stelen eraf. Verwijder het houterige onderste deel van de asperges. Kook de asperges in ruim water gedurende een vijftal minuten.
- Doe de eieren in een steelpannetje en vul met koud water tot ze net onder staan. Laat ze 3 à 4 minuten koken. Spoel ze af met koud water en pel ze direct.
- Snij de boterhammen in kleine onregelmatige brokjes. Snipper het chilipepertje heel fijn. Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie en de boter op middelhoog vuur. Voeg wat zout, de chilipeper en de helft van de tijm toe Bak daarin de broodkruimels in 3 à 4 minuten rondom goudbruin tot een pangritata.
- Meng de yoghurt in een kom met de witte-wijnazijn en de rest van de tijm. Snipper de lente-ui en de platte peterselie fijn en snij de augurken in fijne blokjes. Roer ze door de yoghurt. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Voeg de yoghurtdressing samen met de raapstelen bij de krieltjes en schep door elkaar. Verdeel hierover de groene asperges en de gehalveerde eieren en als laatste de pangritata.