Dossier

Alcopops: drankjes met een "laag" alcoholpercentage

26 januari 2007
Alcopops: drankjes met een "laag" alcoholpercentage

Wat zijn alcopops? Ze lijken op limonade, maar het gaat wel degelijk om alcoholhoudende drankjes (5 tot 7 %). Spijtig genoeg kunnen ze jongeren dus ook alsmaar vroeger vertrouwd maken met alcohol. Bovendien bevatten deze cocktails verscheidene additieven die niet onschadelijk zijn voor de gezondheid.

Alcopops of voorgemixte drankjes

Door hun alcoholpercentage van "slechts" 5 tot 7 % en hun misleidende look lijken alcopops onschuldig. Hun frisse en gesuikerde smaak verstopt vaak de aanwezigheid van alcohol. Maar het effect is er wel, en de drankjes weten ook jongeren die niet houden van de bittere smaak van bier, wijn en sterke drank te verleiden. Beetje bij beetje zorgen alcopops zo voor gewenning aan het gebruik van alcohol en kweken ze een gewoonte. 
In de supermarkt vindt u behalve voorgemixte drankjes ook andere soorten verfrissende alcoholhoudende dranken die zich voordoen als "jonge", hippe cocktails: 
  • Alcopops of voorgemixte drankjes (4 tot 8 % alcohol) zijn een mengeling van limonade of fruitsap met alcohol (wodka, jenever, rum, whisky, gin), bv. Bacardi Breezer, Margarita, Campari Mixx, Mister Freeze.
  • Designer drinks (4 tot 8 % alcohol) zijn een mengeling van gesuikerde drank en ethylalcohol, gemaakt door de gisting van fruitsappen. Bv. Hooper Hooch, Sub Zero, Two dogs.
  • Boosters zijn verfrissende niet-alcoholhoudende drankjes waarbij een stimulerende substantie is toegevoegd zoals cafeïne, guarana, taurine,… Bv. Red Bull en Black Booster. Blasters (10 % alcohol) zijn een mengeling van boosters en alcohol. Bv. Wodka Red Bull. 
  • Shooters (10 tot 20 % alcohol) zijn fruitlikeuren met een hoog alcoholgehalte, gemixt met een stimulerende substantie zoals cafeïne, guarana,… Bv. Feighen Heini, Ladykiss en Yell-O.

Gevaren voor de gezondheid

Iedereen is wel op de hoogte van de negatieve kanten van alcohol, maar toch… Behalve de gezondheidsproblemen op lange en middellange termijn, verhoogt dronkenschap het risico op ongevallen op de weg en op geweldadig of crimineel gedrag. Bovendien kan alcoholgebruik tot afhankelijkheid leiden. 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is alcoholmisbruik jaarlijks verantwoordelijk voor 55 000 overlijdens onder Europese jongeren van 15 tot 29 jaar. 
De effecten van alcohol verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van het gewicht en de hoeveelheid bloed. Ook de gezondheid, de mate van vermoeidheid, bepaalde medicatie, de leeftijd en het geslacht, beïnvloeden iemands reactie op alcohol. Bovendien voelt u de effecten van alcohol sneller als u drinkt op een lege maag.
"Geniet, maar drink met mate" blijft dus het devies, ook voor drankjes met een "lager" alcoholpercentage!