Dossier

Voedingssupplementen voor gewichtsverlies op het internet

24 maart 2022
Vrouw omringd door flesjes afslanksupplementen surft op het internet achter haar laptop

Afslankpillen zijn niet gevrijwaard van gesjoemel. Er worden steeds vaker frauduleuze en geheimzinnige farmaceutische bestanddelen toegevoegd in een poging consumenten te misleiden. Het doel? Ervoor zorgen dat consumenten het verwachte resultaat krijgen (of denken te krijgen) en de verkoopcijfers omhoogduwen. Een zeer lucratieve markt voor georganiseerde criminaliteit.

Inleiding

De voorbije jaren merken we dat niet enkel geneesmiddelen vervalst worden, maar ook andere gezondheidsproducten worden gemanipuleerd. Denk aan schoonheidsproducten en medische hulpmiddelen, maar ook aan voedingssupplementen en dan vooral supplementen die als 'natuurlijk' worden verkocht. Een lucratief handeltje, dat nog lang niet uitgedoofd is en een risico vormt voor de volksgezondheid.

Bekijk de resultaten

Voedingssupplementen voor gewichtsverlies kunnen verboden bestanddelen bevatten, zoals amfetaminen en/of gelijkaardige stoffen (sibutramine). Die worden opzettelijk toegevoegd omdat ze het hongergevoel onderdrukken en consumenten zo doeltreffend gewicht helpen verliezen. En dat vertaalt zich uiteraard in hoge verkoopcijfers. Ook andere niet-toegelaten stoffen, zoals diuretica en laxeermiddelen, kunnen om dezelfde redenen worden toegevoegd.

Ons onderzoek

We hebben deze problematiek onderzocht en hebben meer bepaald 66 producten geanalyseerd die via internet in België worden verkocht. Waarom online verkochte producten? Het is lastig om te knoeien met producten die via Belgische apotheken of andere klassieke en gecontroleerde kanalen (supermarkten, parafarmacieën) worden verkocht.

We hebben producten gekocht die online via internationale winkels worden verkocht, zoals Amazon, eBay, AliExpress, Wish enz, buiten de EU worden gemaakt of heel sterk via sociale media worden geadverteerd (Facebook en Instagram).

Onze selectiecriteria? De beloofde effecten op het gewicht en de positieve feedback/aanbevelingen van 'klanten'. Enkele beloftes die onze aandacht trokken: producten die de eetlust verminderen, ons lichaam verhinderen vet op te slaan, vet verbranden, het aantal calorieën doen dalen, onze vetreserves doen dalen, een verzadigd gevoel opwekken of een hongergevoel onderdrukken.

De resultaten

Tijdens onze labanalyses en andere onderzoeken kwamen er heel wat ernstige problemen aan het licht. Op de volgende pagina's van het dossier gaan we dieper in op:

Verdiep je nog meer in dit onderwerp met onze andere thematische dossiers:

Voedingssupplementen

Ons dossier over diëten