Dossier

Aardbeien

05 oktober 2007
Aardbeien

Hoewel bijna het hele jaar door verkrijgbaar, zijn en blijven aardbeien het lekkerst - en het goedkoopst – in het echte aardbeienseizoen. De geur is betrouwbaarder als keuzecriterium dan de soort, de aanblik en de grootte.

De belangrijkste aardbeienrassen in België

  • Elsanta : stevige, kegelvormige vrucht. 85 % van de Belgische productie. Piekaanvoer van mei tot en met juli. 
  • Selva : Afgeplatte kegelvormige vrucht. 5 % van de productie. Topaanvoer in juli en augustus. 
  • Darselect : kruising tussen Parker en Elsanta, maar doffer en donkerder van kleur.4 tot 5 % van de productie. Topaanvoer in juni en juli. 

Goed kiezen

Sinds enkele jaren lijkt de aardbeientijd van jaar tot jaar langer te worden. In België gekweekte aardbeien zijn nu al van eind maart tot de jaarwisseling verkrijgbaar ! In de maanden met een minder overvloedige Belgische productie is er bijkomende aanvoer uit het buitenland, voornamelijk uit Nederland en Frankrijk.
De gebruikte kweekmethode verschilt naargelang van het seizoen : de eerste en de laatste Belgische aardbeien zijn afkomstig uit verwarmde kassen. Vanaf april-mei tot half juni en in september-oktober worden in de volle grond maar onder (verwarmde) tunnels gekweekte aardbeien aangevoerd. Ten slotte worden bij ons aardbeien in de volle grond en in de openlucht gekweekt tussen half juni en half september.

  • De beste aardbeien komen op de markt na enkele dagen schitterend zomerweer afgewisseld met koele nachten. Na regenweer smaken aardbeien niet alleen minder goed, maar bewaren ze ook minder lang.
  • Aardbeien moeten uiteraard vers zijn. Koop dus geen weke, doffe of beschimmelde, maar alleen glanzend rode, gave en droge vruchten, met een fris groen steeltje. Probeer indien mogelijk aan de aardbeien te ruiken, want de geur zegt meer over de smaak dan de aanblik.
  • Een gesloten, luchtdoorlatende verpakking beschermt de vruchten beter tegen uitdroging en dus vitamineverlies.

Goed behandelen

  • Bewaar aardbeien in een de gesloten verpakking in de koelkast, liefst niet langer dan 1 tot 2 dagen.
  • Was aardbeien alvorens de steeltjes te verwijderen om te voorkomen dat de vruchten te veel water opnemen.
  • Schoongemaakte aardbeien kunnen worden ingevroren, maar zijn na het ontdooien alleen nog bruikbaar voor de bereiding van jam of vruchtensaus (coulis).
  • Zin om uw gasten te verrassen ? Leg een (kleine) aardbei in elk vakje van het ijsblokjesbakje en vul aan met water. Feestelijk in cocktails en in frisdranken !