Dossier

Aardappelen

31 januari 2013
Aardappelen

Tot een tiental jaar geleden was "aardappel" voor menig consument synoniem met Bintje. Ook vandaag blijft deze vrij bloemige aardappel de absolute koploper: hij is nog altijd goed voor een derde van de productie die bestemd is voor de Belgische versmarkt. Maar toch zien we dat vastkokende variëteiten zoals Nicola, Charlotte en Franceline almaar aan populariteit winnen.

Vroege aardappel

Vroege aardappel is geen primeur

Vroege aardappelen zijn variëteiten die geoogst worden nog vóór ze helemaal rijp zijn. Deze gebruikt u het best binnen de week; anders gaat het met de smaak bergaf. De late aardappelrassen - die geoogst worden wanneer ze volledig rijp zijn - kunt u tot na de winter bewaren.
Primeuraardappelen zijn de nieuwe aardappelen die na de winter te koop zijn. Het gaat hier dus niet om één enkele botanische variëteit. Kenmerkend voor primeuraardappelen zijn de flinterdunne schil – die u vaak gewoon al wrijvend kunt verwijderen – en de bijzonder uitgesproken smaak. Ze bewaren niet goed. De Belgische primeuraardappelen van de vroege rassen zijn verkrijgbaar vanaf eind mei tot en met augustus. De primeuraardappelen die u al eerder op het seizoen kunt kopen, worden ingevoerd uit het Middellandse Zeegebied (Cyprus, Israël, Egypte, Italië ...).