Antwoord van expert

Yoghurt: is het gezond?

29 januari 2020
Yoghurt

Ja, yoghurt is gezond. We zetten de voordelen op een rijtje. In de koelafdeling kun je kiezen uit een groot en gevarieerd aanbod aan zuivelproducten. Maar het is zaak om te weten wat je koopt. Sommige producten zijn immers niet zo gezond als ze lijken. We leggen je uit waarom.

Het is gezond om yoghurt te eten of te drinken, onder andere omwille van het hoge calciumgehalte. Yoghurt bevat nog andere heilzame voedingstoffen: goede eiwitten (afkomstig uit melk) die makkelijk worden opgenomen door het lichaam en vitamine B. Yoghurt heeft een laag vetgehalte (althans wat de magere producten betreft) en een goede energiewaarde. Maar let op, het caloriegehalte kan dubbel zo hoog zijn, wanneer we het hebben over producten die zijn bereid met volle melk, room of waaraan suiker is toegevoegd.

Goed nieuws: personen die lactose-intolerant zijn mogen yoghurt eten of drinken. De lactose wordt immers gedeeltelijk afgebroken door de melkfermenten, die voor iedereen heilzaam zijn, omdat ze de kwaliteit van de darmflora verbeteren.

Voordelen van probiotica

Yoghurt bevat ook probiotica, waarvan de effecten op de gezondheid nog niet met zekerheid zijn vastgesteld. Er wordt nog steeds wetenschappelijk onderzoek gevoerd naar de therapeutische en preventieve voordelen van yoghurtbacteriën. Er worden verschillende hypothesen getoetst: de stammen zouden het immuunsysteem stimuleren, meer bepaald in de darm. Dat probiotica werkzaam zijn tegen diarree (bij baby’s, reizigersdiarree of na antibioticagebruik) staat vast, maar andere gunstige effecten die werden vastgesteld bij muizen, moeten bij de mens nog worden bewezen.

Let op met fruityoghurt!

Jammer genoeg hebben fruityoghurts om verschillende redenen niet dezelfde gezondheidsvoordelen als “gewone” yoghurts.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het fruitgehalte eigenlijk zeer laag is. Hoewel op de verpakking vaak een overvloed aan fruit te zien is, zoals bv. aardbeien, is het niet uitzonderlijk dat de yoghurt slechts 6 % fruit per 100 g yoghurt bevat, wat neerkomt op een halve aardbei! Daarom zijn wij van mening dat een fruityoghurt een wettelijk minimumgehalte aan vruchten moet bevatten om zo genoemd te mogen worden.

Kijk ook uit met het suikergehalte. “Magere” fruityoghurt bevat dan misschien wel minder vet dan een “volle” fruityoghurt, maar kan meer toegevoegde suikers bevatten. Het gebeurt dus dat de “magere” versie meer calorieën bevat dan die met volle melk. Lees dus goed wat er op het etiket staat.

De echtheid gaat deels verloren

We vinden het ook jammer dat fabrikanten allerlei additieven (conserveermiddelen, sacharose, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen) toevoegen, waardoor de echtheid van de yoghurt verloren gaat.

Dat geldt ook voor de smaken die vaak niet afkomstig zijn van echt fruit, maar van kunstmatige aroma’s. Let op: de woorden “natuurlijk aroma” of “aardbeienaroma” op de verpakking van bijvoorbeeld aardbeienyoghurt betekenen niet dat de smaak afkomstig is van echte aardbeien. Enkel de vermelding “natuurlijk aardbeienaroma” wil zeggen dat het aroma afkomstig is van echte aardbeien en minstens voor 95 % afkomstig is van deze vruchten.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier