Antwoord van expert

Verdrijft saffraan neerslachtigheid?

01 december 2015
raad

Mevrouw L. weet niet goed wat te denken van Zaffranax, een product op basis van saffraan dat de stemming gunstig zou beïnvloeden.

Zaffranax-capsules bevatten saffraanextract en B-vitamines. Het is geen geneesmiddel, maar een voedingssupplement. Volgens de reclame bevordert Zaffranax het emotionele evenwicht, heeft het een gunstig effect op de stemming, “helpt het een gezonde psychologische functie in stand te houden” enz.

Aan saffraan worden van oudsher allerhande positieve eigenschappen toegeschreven. Een gunstig effect op de gemoedsgesteldheid is daar eentje van. Of de wetenschappelijke gegevens de traditie bevestigen? Enkele kleine studies hebben een extract van saffraan vergeleken met antidepressiva alsook met een placebo. Die studies wijzen in de richting van een gunstig effect, maar helemaal overtuigend zijn ze niet echt. Bovendien zijn ze allemaal afkomstig uit Iran, ’s werelds grootste producent van saffraan.

Kortom: best mogelijk dat saffraan helpt tegen een dip, maar om dat zeker te weten, zijn meer studies nodig. Wat de B-vitamines betreft, deze ondersteunen de goede werking van het zenuwstelsel en sommige studies maken gewag van een link tussen de gehaltes aan vitamine B en het risico op depressie. Maar dat toediening van extra vitamine B enig gunstig psychisch effect zou hebben, dat is nooit bewezen. Een doos Zaffranax met 90 capsules kost om en bij de € 45. Er bestaan ook dozen met 45 capsules (circa € 25). Het is wel uitkijken voor eventuele interacties met geneesmiddelen. Raadpleeg altijd uw arts.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier