Antwoord van expert

Recept voor echte tomatensaus bolognese

26 april 2023
Tomatensaus maken

Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet in Italië. In feite gaat het om een West-Europese variant op de traditionele Italiaanse pasta "al ragù". Onze voedingsdeskundige geeft haar recept voor deze heerlijke saus met Nutri-Score B. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Gwendolyn Maertens
Voedingsexpert
Hoe langer je de saus laat sudderen, hoe lekkerder hij wordt

De spaghetti bolognese zoals we hem in België kennen en het vaakst eten, is eigenlijk een West-Europese variant van de pasta al ragù, afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Onze voedingsdeskundige Gwendolyn Maertens geeft hier haar recept voor deze traditionele versie van pasta al ragù. Daar heb je de volgende ingrediënten voor nodig:

100 g pancetta (of magere spekblokjes) 
350 g rundsgehakt of filet américain 
olijfolie 
1 middelgrote ui 
2 middelgrote wortelen 
2 selderstengels 
1 soeplepel tomatenpuree 
100 ml witte wijn 
300 g tomatenpassata 
200 ml rundsbouillon 
1 blaadje laurier 
120 ml volle melk 
peper en zout 
nootmuskaat 
3 teentjes look 

Extra tips voor de beste smaak

Denk eraan dat de smaak van je saus in de eerste plaats afhangt van de kwaliteit van je ingrediënten. 
Laat de saus enkele uren (tot 8 uur lang) sudderen.  
Gebruik bij voorkeur verse tomaten, want die zijn rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. Vaak zijn ze gezonder dan tomaten in blik. Als je er geen hebt, gebruik dan tomaten in blik waar geen suiker of zout aan is toegevoegd.
Voeg voor extra smaak verse of gedroogde kruiden toe, zoals basilicum, oregano en tijm.

Hoe echte bolognesesaus maken?

De hoofdingrediënten bereiden

Bereiding:

1. Snijd de pancetta (of het spek) in blokjes en bak ze in de pan op middelhoog vuur, zodat het vet smelt en het vlees krokant wordt.
2. Roer geregeld in de pan. 
3. Voeg de gehakte ui en gesnipperde look toe. 
4. Voeg daarna het rundsgehakt toe en bak het rul.
5. Giet de melk erbij.
6. Laat een uurtje sudderen op een zacht vuur. 
7. Snijd de wortelen en de selder heel fijn en voeg ze toe aan het gehakt.
8. Roer de tomatenpuree er doorheen en laat even meebakken, zodat de scherpe smaak verdwijnt. Blus met de witte wijn. Voeg de passata, een beetje bouillon en het laurierblad toe. Giet er af en toe nog wat bouillon bij als de saus te droog wordt.
9. Laat minstens twee uur (en liefst drie tot vier uur) sudderen op een zacht vuurtje en kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en zout (indien nodig).

Tips om je bolognesesaus gezonder te maken

Dit is een recept met Nutri-Score B. Maar let op: als je veel zout toevoegt, kan dat resulteren in Nutri-Score C. Ook als je geen mager maar vet spek gebruikt, kan dat zorgen voor een slechtere Nutri-Score.

Hoe kun je het vetgehalte verlagen?

Als je de saus bereidt met vet vlees, kan dat dus leiden tot een slechtere Nutri-Score. Gebruik daarom mager vlees (bijvoorbeeld mager spek) om het vetgehalte van je saus te verlagen.

Hoe kun je zorgen voor meer vezels?

Door extra groenten toe te voegen. Dat komt niet alleen de smaak en textuur van je saus ten goede, maar ook de voedingswaarde. Gebruik behalve wortelen, ui en selder dus groenten naar keuze om je saus gezonder te maken.

Wat kun je met bolognesesaus maken?

Enkele voorbeelden van gerechten met bolognesesaus

Bolognese is een vrij zware saus. Meestal wordt ze geserveerd bij brede pastasoorten, zoals tagliatelle of pappardelle, omdat die goed sauzen met vlees en ragù kunnen dragen.

Hoe moet je bolognesesaus goed bewaren?

Bewaar je bolognesesaus of ragù gepasteuriseerd in een gesteriliseerde glazen bokaal in de koelkast en verbruik ze binnen 3 dagen. Hiervoor kun je bokalen (van tomaten) uit de supermarkt hergebruiken.

Als je een grote hoeveelheid saus hebt gemaakt, kun je enkele porties invriezen voor dagen waarop je geen tijd hebt om te koken. Laat ze echter nooit ontdooien op kamertemperatuur, maar haal ze op tijd uit de diepvriezer en laat ze rustig ontdooien in de koelkast. Wil je meer weten over het veilig bewaren van voeding, lees dan ons dossier.

Geen tijd om te koken? Dan is dit de beste kant-en-klare tomatensaus volgens Test Aankoop.

Wij hebben zo veel mogelijk kant-en-klare bolognesesauzen in bokaal in de supermarkt gekocht en beoordeeld op het vlak van:

het etiket
de voedingswaarde
de ingrediënten
het aantal additieven 

Daarnaast hebben we de sauzen in het labo laten analyseren om eventuele mycotoxines op te sporen. En uiteraard hebben we ze ook laten proeven door een gebruikerspanel. Ontdek welke de beste kant-en-klare bolognesesauzen zijn en maak gebruik van onze koopwijzer.

61 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  1,83 per verpakking
62 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  1,85 per verpakking
69 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  1,55 per verpakking