Antwoord van expert

Hoe maak je granola: ons recept met Nutri-Score A

15 september 2023

Granola is een gezonde optie voor het ontbijt. Ontdek het recept voor zelfgemaakte granola met Nutri-Score A bedacht door onze voedingsdeskundige.

Waarom je eigen granola maken?

  1. Controle over ingrediënten: Door je eigen granola te maken, heb je totale controle over de ingrediënten. Je kunt kwaliteitsingrediënten kiezen en de additieven, conserveringsmiddelen en toegevoegde suikers vermijden die vaak in commerciële producten zitten.
  2. Op maat maken: Je kunt je granola aanpassen aan je smaakvoorkeuren en voedingsbehoeften. Je kunt noten, zaden, gedroogd fruit of kruiden naar keuze toevoegen.
  3. Gezondheid: Door gezonde ingrediënten te gebruiken, kun je een granola maken die rijk is aan voedingsstoffen, vezels en eiwitten. Je kunt ook de hoeveelheid toegevoegde suikers en vettten onder controle houden, waardoor het gezonder wordt.
  4. Besparingen: Zelf granola maken kan voordeliger zijn dan kant-en-klare producten te kopen.
  5. Versheid: Je zelfgemaakte granola zal vers en knapperig zijn, waardoor het nog lekkerder wordt.

 

De gezondheidsvoordelen van granola

Recept voor 12 porties gezonde en evenwichtige zelfgemaakte granola

Lijst van ingrediënten

  • 200 g grove havervlokken
  • 50 g fijne havervlokken
  • 120 g notenmix zonder zoet of zout laagje
  • 40 g zaden (lijnzaad, zonnebloemzaad, maanzaad, enz.)
  • 100 g appelmoes zonder stukjes en zonder toegevoegde suiker
  • 2 eetlepels olijfolie OF 2 afgestreken eetlepels pindakaas (of sesam, walnoot enz.)
  • Kaneel

Recept

1. De oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 150 graden.

2. De noten voorbereiden

Hak de notenmix grof.

3. De ingrediënten mengen

Meng alle ingrediënten in een kom.

4. Bakken

Spreid het mengsel uit over een bakplaat. Gebruik een spatel om een compacte rechthoek te vormen. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven op 150 graden zonder te roeren.

5. Koeling en opslag

Laat de granola afkoelen. Breek de granola in stukjes als hij koud is. Doe in een luchtdichte pot en bewaar tot 2 weken.

Proeftips voor een gezond en evenwichtig ontbijt

Neem 45 g granola per kom voor een volwassene of tiener en 30 g voor een kind. Eet het met gewone yoghurt, melk of een plantaardig alternatief voor koemelk verrijkt met vitaminen en mineralen. Voeg een stuk seizoensfruit toe aan je kom (een peer, een perzik, een paar aardbeien, frambozen, bosbessen, etc.).

Voedingswaarden per 100 g granola

De recepten hierboven, met olijfolie of pindakaas, hebben een Nutri-Score A.

Hoe bewaar je zelfgemaakte granola?

  1. Volledig afgekoeld: Zorg ervoor dat de granola volledig is afgekoeld voordat je hem bewaart. Zo voorkom je condensvorming in de verpakking, waardoor de granola zacht kan worden.
  2. Luchtdichte verpakking: Gebruik een verpakking die geschikt is voor het bewaren van voedsel en controleer de symbolen die door de fabrikant zijn aangegeven. Zorg ervoor dat het deksel goed sluit zodat er geen lucht en vocht in kan komen.
  3. Vermijd direct zonlicht: Bewaar de granola op een koele, droge plek uit de buurt van direct zonlicht. Licht en warmte kunnen de versheid en smaak van de granola veranderen.
  4. Etikettering: Zet op de verpakking de datum waarop de granola is bereid. Zo kun je de houdbaarheid bijhouden en weet je wanneer het tijd is om een nieuwe partij te maken.
  5. Vermijd de koelkast: Bewaar granola niet in de koelkast, want hierdoor kan vocht worden opgenomen en wordt de granola zacht.
  6. Houd de granola in de gaten: Hoewel zelfgemaakte granola enkele weken houdbaar is als je het goed bewaart, moet je altijd het uiterlijk, de geur en de smaak in de gaten houden om er zeker van te zijn dat hij nog goed is om te eten.