Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Probiotica tegen mondspruw?

02 april 2017
raad

02 april 2017
Mevrouw R. heeft last van een hardnekkige mondschimmel. Haar apotheker heeft haar onlangs een nieuwe remedie aanbevolen: Bactobuccal. Wat denken wij daarvan?

Spruw is een slijmvliesontsteking door de gist Candida albicans en uit zich meestal door witte vlekjes in de mond en op de tong. Er kunnen klachten optreden, zoals keelpijn, pijn bij het slikken of smaakverlies. Bij zuigelingen komt de infectie vaak voor, maar is ze vrij gemakkelijk te behandelen en verdwijnt ze na een tijd vanzelf.

Bij volwassenen is de mondschimmel echter niet altijd even makkelijk te genezen met medicatie. Een ongebreidelde groei van deze normaal gezien onschuldige gist wordt vaak toegeschreven aan een verstoorde natuurlijke microflora. Als dat klopt, dan zouden in theorie probiotica kunnen helpen, die worden verondersteld het evenwicht te kunnen herstellen. Dat is net wat de firma Vésale Pharma ons belooft, die haar voedingssupplement Bactobuccal in een persbericht recent voorstelde als “een innovatieve behandeling tegen spruw waarvan een hoge doeltreffendheid is aangetoond in klinische studies”.

Een claim die echter niet is goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA en die dus niet in reclame of op de verpakking mag prijken. Bactobuccal is enkel verkrijgbaar in de apotheek, maar dat is geen garantie voor de doeltreffendheid. De korrels bevatten de probiotische bacterie Lactobacillus rhamnosus. De firma spreekt van klinische studies, dat zijn studies op mensen, niet op cellen in een een proefbuis. Op dit moment zijn er nog geen studies gepubliceerd in betrouwbare medische tijdschriften, waaruit zou blijken dat het innemen van Lactobacillus rhamnosus zou helpen bij patiënten met spruw. U kunt volgens ons net zo goed yoghurt eten, die bevat ook probiotica (in casu Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus): het nut daarvan is niet meer, maar ook niet minder aangetoond.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2