Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Oude wijn in nieuwe zakken

02 april 2015
raad

02 april 2015
Mijnheer V. heeft reclame gezien voor Rehydra+, zogezegd een antikatermiddel. Hij vraagt zich af of dat product ook echt werkt.

Hebt u te diep in het glas gekeken? Dan loert een kater om de hoek. Gelukkig is er Vitoxy Rehydra+. Een zakje poeder oplossen in water, opdrinken voor het slapengaan en de volgende ochtend bent u zo fris als een hoentje. Als we de reclame tenminste mogen geloven. De wonderbaarlijke werking zou te danken zijn aan de "unieke formule" van het middel.

Wat mag dat dan wel bevatten? In Rehydra+ zit onder meer natriumcitraat, natriumchloride, kaliumchloride en glucose. Met andere woorden, elektrolyten en suiker. Het is dus niet meer of minder dan een orale rehydratatieoplossing, zoals de bekende middelen voor kindjes met diarree (Soparyx, Alhydrate ...).

Wel uniek is de prijs: een dosis Rehydra+ kost ongeveer € 3. In de apotheek vindt u vergelijkbare middelen die een pak minder kosten. En werkt het middel ook echt? Volgens de reclame is uitdroging door te veel alcohol de belangrijkste oorzaak van een kater. In werkelijkheid is dit maar een van de factoren die ertoe bijdragen. De reclame beweert ook dat de doeltreffendheid van het product is aangetoond door "verschillende grootschalige klinische studies".

Wij hebben de firma gevraagd om die te mogen inkijken, maar kregen het deksel op de neus. Men wou ons wel ontvangen om ons de studies voor te leggen, maar eerst moesten we een geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen! Dit zogezegd om de formule te beschermen. Reclame die steunt op niet-gepubliceerde en confidentiële studies, dat kan voor ons niet door de beugel. Als die studies bestaan, moeten ze openbaar worden gemaakt, zodat elkeen zich een oordeel kan vormen. Zo niet moet de firma ophouden ze als verkoopargument te gebruiken.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2