Antwoord van expert

Melatonine tegen blauw licht?

02 april 2017
raad

Juffrouw F. weet niet wat ze moet denken van een middel tegen slaapproblemen door het gebruik van een tablet voor het slapengaan.

Kan je moeilijk inslapen door blauw licht van schermen?”. Zo luidt de reclame voor Sleepzz Melatonine PLUS die onze abonnee gezien heeft bij haar apotheker. Op de foto ligt een vrouw in bed op haar tablet te lezen. Het “voedingssupplement” met melatonine bevat ook L-tryptofaan, extract van Californische papaver en vitamine B.

In de late uurtjes de tablet gebruiken, zou de nachtrust verstoren vanwege de slechte invloed op de melatonineproductie door ons lichaam wanneer het donker wordt. Kunstlicht in het algemeen kan inderdaad dat effect hebben maar vooral het “blauwe licht” dat sommige schermen uitstralen zou nog des te schadelijker zijn. Melatonine bevordert namelijk een gezonde nachtrust. Kunnen we dus besluiten dat het probleem simpelweg op te lossen is door melatonine te slikken? Niet echt. Er zijn nog maar heel weinig studies gedaan naar het nut daarvan tegen slaapproblemen.

Voor voedingssupplementen op basis van melatonine zijn twee claims toegestaan door het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid EFSA:

  • vanaf 0,5 mg per dosis: kan een bijdrage leveren tot de verlichting van subjectieve gevoelens van jetlag;
  • vanaf 1 mg per dosis: kan een bijdrage leveren tot de vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen.

Nergens is sprake van een “verstoorde nachtrust door blauw licht”. Hoe dan ook bevat Sleepzz Melatonine PLUS slechts 0,29 mg melatonine per tablet. Wij hebben trouwens geen enkele weet van studies die aantonen dat melatonine helpt tegen slaapproblemen door toedoen van een tabletscherm. Het middel bevat nog andere ingrediënten, maar hun nut is in dit geval ook twijfelachtig. In reclame voor voedingssupplementen steekt het blijkbaar niet zo nauw ...

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier