Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Mag ik chocolade aan mijn hond geven?

01 juni 2017
raad

01 juni 2017
Mijnheer C. heeft gehoord dat men honden nooit chocolade mag geven, omdat de cacao hen zou vergiftigen. Klopt dat?

Inderdaad. De cacao in chocolade is een bron van theobromine. Die stof kan bij honden tot een soms ernstige vergiftiging leiden. Ze tast namelijk hun centraal zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel en ademhalingsstelsel aan. Nochtans lijken ze best wel tuk op chocolade, want het Antigifcentrum krijgt daar regelmatig oproepen over.

Theobromine kan symptomen veroorzaken vanaf 20 mg per kg lichaamsgewicht. Gewoonlijk gaat het om rusteloosheid, braken en diarree. De hond moet vaak plassen, gaat sneller ademhalen, heeft een versnelde hartslag en kan koorts krijgen. Een hoge dosis van de stof kan zelfs dodelijk zijn. Volgens het Antigifcentrum kan 100 tot 250 mg/kg een hond naar de eeuwige jachtvelden helpen. Voor een hond van 10 kg komt dat overeen met ongeveer 450 g melkchocolade of 60 g pure chocolade.

Sommige rassen, zoals chihuahua’s, wegen minder dan 5 kg en lopen dan ook een groter risico. Heeft uw trouwe viervoeter dus een mogelijk giftige dosis chocolade verorberd, bel dan meteen de dierenarts. Als het pas is gebeurd en er (nog) geen symptomen merkbaar zijn, zal die de hond doen braken. Daarna moet het dier gedurende 72 uur om de 3 uur actieve koolstof krijgen. Eventuele symptomen zijn te behandelen met specifieke medicatie. Er bestaat echter geen tegengif voor een theobrominevergiftiging.

Overigens lopen katten hetzelfde risico. Bij hen komt een vergiftiging echter minder vaak voor, wellicht omdat ze minder grote chocoladeliefhebbers zijn dan honden.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2