Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Kokoswater: overdreven lofzang

01 oktober 2014
raad

01 oktober 2014
Mijnheer C. weet niet wat hij van kokoswater moet denken. Volgens sommigen is het namelijk een ware wonderdrank die tal van kwalen kan voorkomen en genezen.

Kokoswater is de heldere vloeistof uit de kokosnoot (niet te verwarren met kokosmelk, die wordt verkregen uit de pulp). In de winkel vindt u steeds meer kokoswater in flessen en brik. Volgens sommigen is kokoswater ideaal als hydraterende sportdrank en goed voor de huid, om af te vallen, kanker te voorkomen, de afweer te versterken... De drank zou ook helpen tegen hoge bloeddruk, nierstenen enz.

In kokoswater zitten diverse stoffen: plantaardige hormonen, kalium, magnesium, vitaminen, aminozuren, enzymen, suikers … In vergelijking met softdrinks en vruchtensap is het een caloriearme drank. Helaas berusten de argumenten voor de heilzame werking ervan vooral op louter theoretische bespiegelingen en proeven op ratten. Studies naar de werkelijke effecten bij de mens zijn zeldzaam en weinig overtuigend.

Zo is de meest genoemde studie inzake hoge bloeddruk ("The Control of Hypertension by use of Coconut Water and Mauby: Two Tropical Food Drinks", 2005) gebaseerd op bevindingen bij zeven patiënten die gedurende twee weken kokoswater dronken. Bij vijf stelden de auteurs een daling van de systolische bloeddruk vast en bij twee een verlaging van de diastolische bloeddruk. Zo'n onderzoek volstaat niet om te besluiten dat kokoswater hoge bloeddruk kan voorkomen of verlagen. Blijft het effect bestaan op langere termijn? Zou het zich ook voordoen in andere bevolkingen? Is de studie betrouwbaar (niet-dubbelblinde opzet)?

Bij gebrek aan andere overtuigende studies kan men in feite niets besluiten. Dat geldt ook voor andere gezondheidsclaims. Verwacht dus geen mirakels van kokoswater. Hou er ook rekening mee dat de drankjes in de winkel niet altijd uit puur kokoswater bestaan: vaak zijn het mengsels. En denk eraan dat overdaad schaadt. Er zijn gevallen gemeld van hyperkaliëmie - dat is een "overdosis" kalium met kans op ernstige hartproblemen - door te veel kokoswater.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2