Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Is rodegistrijst echt onschuldig?

01 juni 2017
raad

01 juni 2017
Rodegistrijst wordt vaak voorgesteld als middel zonder bijwerkingen. Daar zijn wij het niet mee eens. Het verhaal van een van onze abonnees sterkt ons in onze overtuiging.

Mijnheer D. gaat bij de dokter langs. Die raadt hem aan om rodegistrijst te nemen, een cholesterolverlagend “voedingssupplement”. Maar na drie maanden krijgt hij achtereenvolgens te kampen met een peesverrekking in zijn voorarm, een gescheurde biceps door een droger op te tillen en een spontane verrekking van een buikspier. Dat is heel wat voor een sportieve en gezonde veertiger, die nog nooit dit soort van problemen heeft gehad. Door de voorvallen was hij zelfs meerdere dagen niet in staat om te werken.

Op basis van één enkel geval is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen dat er een oorzakelijk verband bestaat. Maar wij hebben al eerder gewaarschuwd voor de bijwerkingen die rodegistrijst kan hebben, net als “echte” cholesterolverlagende geneesmiddelen of statines, zoals spierpijn, spieraandoeningen en peesproblemen. Dat producten met rodegistrijstextract het statuut van voedingssupplement hebben, is dan ook onterecht: volgens ons zouden ze moeten worden geregistreerd als geneesmiddel.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2