Antwoord van expert

Gezonde alternatieven voor Danonino-ijsjes: zelfgemaakte yoghurtlolly's

18 juli 2023
ijsslolly

Op zoek naar gezondere alternatieven voor Danonino-ijsjes? Ontdek hoe je zelf heerlijke yoghurtlolly's met echt fruit kunt maken. Lees verder voor voedingsadvies en recepten.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Nathalie De Cock
Voedingsdeskundige
Je kunt beter zelf yoghurtlolly’s maken door natuuryoghurt te mengen met fruit en in een vormpje te gieten.

Wat zijn ijslolly’s?

Ken je ze nog? De ijslolly’s van Petit Gervais? Ondertussen heten ze Danonino en zijn er veel varianten op de markt. Stokjes door de folie van het potje prikken, drie uur in de diepvries en je eigen ijsje is klaar. 

De ijslolly’s van Danonino worden als een “gezond” alternatief beschouwd voor roomijs en waterijs, omdat ze met verse kaas (plattekaas) en fruit zijn gemaakt. Maar deze kant-en-klare ijsjes zijn niet altijd gezonder. 

De beste oplossing? Dat is zelf yoghurtlolly’s maken door natuuryoghurt te mengen met fruit en in een vormpje te gieten. Zet ze een poosje in de diepvries en je gezonde alternatief is klaar.

Zijn zuivelproducten gezond?

Over de gezonde effecten van melk en zuivelproducten heeft de wetenschap nog geen 100 % zekerheid. Maar je zou dankzij zuivel een lager risico lopen op darmkanker en diabetes. Melkproducten zouden ook goed zijn voor hart en bloedvaten. En de calcium in zuivel verstevigt je botten.

Voedingswaarde en ingrediënten van zuivel

Yoghurt en verse kaas hebben uiteenlopende voedingswaarden, naargelang het type (vol, halfvol, mager …). Ze bevatten hoogwaardige eiwitten en leveren essentiële aminozuren. Het is ook een goede bron van vitamines (B2 en B12) en mineralen (calcium, kalium, fosfor, magnesium en zink). 

Bovendien hebben de bacteriën die aan de oorsprong liggen van de fermentatie van yoghurt volgens bepaalde studies een gunstig effect op het immuunsysteem. Zuivelproducten vormen dus een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding

Maar de verse kaas zoals die van Danino zijn geen natuur plattekaas of yoghurt zoals aanbevolen in de voedingsdriehoek. Er zijn ook grote verschillen in de voedingswaarde, omdat de hoeveelheid eiwit, vet, verzadigd vet, suiker en energie erg kan variëren.

Dergelijke plattekaasproducten met fruit bevat daarenboven ook toegevoegde smaken en andere kunstmatige stoffen zoals kleurstoffen, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. Het zijn dan ook ultrabewerkte producten

Hoeveel zuivel mag je eten?

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks 250 à 500 ml melkproducten te gebruiken. Voor kinderen én volwassenen zijn twee tot drie porties zuivelproducten per dag goed voor de gezondheid. Voor jongeren, ouderen en zwangere of lacterende vrouwen gelden er andere hoeveelheden.

Maar geniet met mate. Te veel zuivel kan mogelijk zorgen voor overgewicht of constipatie

Moet ik kiezen voor kant-en-klare yoghurt- of plattekaaslolly’s met fruit? 

De werkelijke hoeveelheid fruit in yoghurt of plattekaas is soms veel minder dan de verpakking je wil doen geloven. Gemiddeld bevatten yoghurt en verse kaas met fruit(smaak) zo’n 6 % fruit (6g fruit in 100 g product), wat extreem laag is. 

Dit percentage komt overeen met bijvoorbeeld een halve aardbei van gemiddelde grootte of een schijfje banaan van een centimeter. Sommige ijsjes bevatten helemaal geen fruit, hun afwezigheid wordt gemaskeerd door de toevoeging van kleurstoffen en aroma's.

Suiker- en caloriegehalte van Danonino-ijsjes

Danonino en andere producten beweren gezonde zuivelproducten aan te bieden, maar dat klopt dus niet altijd. 

Een voorbeeld: Danonino verse kaas aardbei bevat per 100 g 10,6 g suikers, 6,3 g eiwit en 1,8 g verzadigd vet. Het bevat van nature aanwezige suikers, maar dus ook een redelijke hoeveelheid toegevoegde suikers. Met de alternatieven voor Danonino is het niet altijd beter. 

Ter vergelijking, volle natuuryoghurt (wat aanbevolen wordt voor kleine kinderen) bevat de helft minder suikers en eiwitten, maar wel een beetje meer verzadigde vetten. Wil je minder vet en verzadigd vet, kies dan voor halfvolle of magere yoghurt. 

Ontdek onze volledige gids en voedingsadvies voor fruityoghurts voor kinderen en vergelijk de door ons geteste zuivelproducten voor kinderen.

Naar onze vergelijker voor zuivelproducten voor kinderen

Wat is het verschil tussen ijsjes met yoghurt en met verse kaas?

Een ijsje van verse kaas is geen yoghurtijsje.

Verse kaas (plattekaas) wordt gemaakt door aan gepasteuriseerde melk stremsel (enzymen) en melkzuurbacteriën toe te voegen. Eiwitten gaan hierdoor samenklonteren of stremmen tot een dikke massa (de wrongel). Die wordt afgescheiden van de kaasvloeistof (de wei). 

Yoghurt is een gefermenteerd product. Aan gepasteuriseerde melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd die melksuikers omzetten in melkzuur. Zo ontstaat yoghurt met zijn typische vastere textuur en friszure smaak. 

In vergelijking met volle yoghurt heeft volle plattekaas een lager vocht- en koolhydraatgehalte (door verwijdering van de wei) en een hoger eiwit- en vetgehalte. Magere plattekaas bevat bijna geen vet.

Wat is het verschil tussen een roomijsje, een waterijsje en een kant-en-klare yoghurt- of plattekaaslolly?

In vergelijking met klassieke roomijsjes op een stokje of een hoorntje (zoals Magnum of Cornetto) consumeer je met een yoghurtlolly of plattekaaslolly minder calorieën, verzadigd vet en suiker per vergelijkbare portie. Met sommige waterijsjes (zoals een raket) is dat nog minder, maar de yoghurtlolly’s zijn wel net iets voedzamer, want waterijsjes zijn niets anders dan water, suiker, smaakstoffen en additieven.

Waterijsjes zoals Calippo bevatten dan weer een vergelijkbare hoeveelheid suikers per portie als een Cornetto of een Magnum.

Mogen kleine kinderen yoghurt- of plattekaaslolly’s eten?

Een kind jonger dan 15 maanden mag geen yoghurt of andere zuivelproducten eten, en het is niet essentieel voor kinderen jonger dan 18 maanden. 

Pas vanaf 2 jaar kan een kind zuivelproducten zoals yoghurt eten bij het ontbijt of als tussendoortje. Maar niet meer dan de aanbevolen 350 tot 500 ml zuivelproducten. Kies op deze leeftijd bij voorkeur voor volle natuurlijke yoghurt met eventueel stukjes (gepureerd) fruit.

Ons advies over yoghurt- of plattekaaslolly’s voor kinderen

Als je het bekijkt vanuit de voedingsrichtlijnen en de Nutri-Score is de beste keuze een (ijsje van) klassieke natuuryoghurt met toegevoegd fruit. Dat bevat minder suiker, additieven en ultra-bewerkte ingrediënten. 

Geef kinderen van twee à drie jaar geen verse kaas zoals Danonino. Verse kaas bevat te veel eiwitten voor peuters jonger dan drie jaar. Het kan nieroverbelasting en gewichstproblemen veroorzaken. 

Wij raden dan ook aan om een kleine extra moeite te doen en een ijsje te maken met natuuryoghurt en fruit, zoals bessen, aardbeien of mango. 

Voor de allerkleinsten (jonger dan twee jaar) kun je een ijsje maken met gepureerd fruit.

Hoe kan ik zelf yoghurtijs maken?

We geven je graag inspiratie met dit basisrecept voor een verantwoord yoghurtijsje met fruit. Het is heel eenvoudig.

Voor 5 ijsjes: 

  • 500ml natuuryoghurt 
  • 300g vers fruit naar keuze
  • Klein beetje honing (indien gewenst)

Meng de yoghurt met kleine stukjes fruit of gepureerd fruit en doe dit in potjes met een stokje. Zet ze voor minstens 3 uur in de vriezer. Je kunt ook gebruikte yoghurtpotjes, metalen of siliconen mallen gebruiken.