Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Glucosamine en ziekte van Dupuytren

01 augustus 2014
raad

01 augustus 2014
Mijnheer C. lijdt aan de ziekte van Dupuytren of koetsiersklauw en daarenboven aan artrose in de vingers. Hij heeft geprobeerd om de artrosepijn te verlichten met glucosamine, maar dat werkt niet. Bovendien lijkt het zijn ziekte van Dupuytren te verergeren. Op internetfora vindt hij nu berichten als zou de ziekte van Dupuytren een contra-indicatie zijn voor het gebruik van glucosamine. Hij vindt dat dit ook op de bijsluiter zou moeten staan.

De meeste preparaten op basis van glucosamine hebben het statuut van voedingssupplement. Slechts enkele zijn geregistreerd als geneesmiddel. Wilt u een zo volledig en betrouwbaar mogelijke bijsluiter, dan kiest u beter voor een geneesmiddel. Desalniettemin staat de ziekte van Dupuytren (strengvorming in de hand met kromstand van de vingers tot gevolg) ook niet als contraindicatie in de bijsluiter van die geneesmiddelen.

Nochtans zijn er tal van internetfora waarop mensen stellen dat glucosamine hun ziekte erger heeft gemaakt. Dergelijke getuigenissen zijn alleszins interessant en kunnen een alarmsignaal zijn. Het is niet onmogelijk dat er een verband bestaat tussen glucosamine en de ziekte van Dupuytren. Glucosamine zou de aanmaak van collageen stimuleren, een stof die een belangrijke rol speelt bij de ziekte.

Individuele getuigenissen op internetfora volstaan echter niet als bewijs. Daar is een systematische opvolging van de bijwerkingen en een ernstige analyse van de meldingen voor nodig. Maar doordat glucosaminepreparaten meestal geen geneesmiddelen maar voedingssupplementen zijn, is dat niet zo eenvoudig. Bij geneesmiddelen is de opvolging van eventuele bijwerkingen vrij goed georganiseerd, maar bij voedingssupplementen helaas niet.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2