Antwoord van expert

Gember tegen misselijkheid?

01 oktober 2016
raad

Mevrouw H. laat ons weten dat haar dochter niet meer wagenziek is sinds ze pilletjes op basis van gember neemt.

In de apotheek zijn inderdaad gemberpilletjes tegen misselijkheid en braken verkrijgbaar, zoals Antimetil of Emistyl. Maar werken die ook echt? De studies hiernaar zijn niet allemaal van goede methodologische kwaliteit. Sommige bestudeerden verschillende oorzaken van misselijkheid zoals reizen, zwangerschap, chemotherapie, operaties of geneesmiddelen. Bovendien werd niet altijd dezelfde gemberdosis en -concentratie gebruikt. Dat maakt het niet eenvoudig om besluiten te trekken.

Niettemin beschouwen heel wat medische verenigingen gemberextract als een veilig middel dat kan helpen tegen bepaalde soorten misselijkheid, zoals zwangerschapsmisselijkheid en reisziekte. De bijwerkingen blijven beperkt tot maag- en darmklachten, zoals zure oprispingen.

Toch meent het Finse Agentschap voor Voedselveiligheid dat bepaalde gegevens wijzen op een mogelijk risico voor de foetus (in Finland moeten gemberproducten trouwens vermelden dat ze het best worden vermeden tijdens de zwangerschap). En in 2012 waarschuwde ook het Comité voor kruidengeneesmiddelen van het Europees Geneesmiddelenbureau voor het gebruik van gemberextracten tijdens de zwangerschap of de borstvoeding. Ons advies luidt: als u het toch neemt tijdens de zwangerschap, houd u dan aan de aanbevolen dosis.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier