Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Een plant voor het geheugen?

01 oktober 2016
raad

01 oktober 2016
Mevrouw P. heeft reclame ontvangen voor een voedingssupplement dat geheugenverlies door veroudering zou verminderen en bescherming zou bieden tegen cognitieve achteruitgang. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het alzheimer kan voorkomen.

Het gaat om een extract van Bacopa moniieri (ook gekend als brahmi of waterhysop), een bekend kruid uit de ayurvedische geneeskunde (traditionele Indiase geneeskunde).

Er bestaan verschillende “voedingssupplementen” op basis van Bacopa, die vaak worden aangeprezen als wondermiddelen voor de hersenen en het geheugen. Volgens sommige advertenties op het internet kunnen ze zelfs alzheimer helpen te voorkomen.

Naar de effecten op het geheugen en de cognitieve functies zijn er een aantal wetenschappelijke studies gedaan. In het algemeen blijkt daaruit dat het een veelbelovende stof is met mogelijk een positief effect op het geheugen en de cognitieve functies.

Er zijn echter nog onvoldoende gegevens om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Daar zijn meer onafhankelijke en grootschalige onderzoeken voor nodig. Met andere woorden, misschien is het waar, misschien ook niet. Eén ding is echter zeker: wat bepaalde websites ook beweren, momenteel is er geen enkel bewijs voor enig preventief effect op de ziekte van Alzheimer.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2