Antwoord van expert

Een pilletje voor de hersenen?

01 juni 2016
raad

Mijnheer J. heeft vragen bij reclame op Facebook voor pilletjes die de hersenen zouden stimuleren.

BrainPlus IQ-tabletten op basis van fosfatidylserine zouden cognitieve achteruitgang door ouderdom voorkomen, het geheugen, de concentratie en de motivatie verbeteren en veel meer.

Fosfatidylserine komt in hoge mate voor in de neuronen. Naarmate we ouder worden, kan het gebeuren dat het lichaam minder van die stof aanmaakt. Dat zou bij ouderen gepaard gaan met een achteruitgang van de cognitieve functies. Vandaar de hypothese dat het innemen van extra fosfatidylserine dan nuttig zou zijn. De hersenen van zoogdieren zijn de enige bron van rechtstreeks opneembare fosfatidylserine.

De producten in de handel zijn echter allemaal plantaardig, gewoonlijk afgeleid van soja. Er zijn al meerdere onderzoeken geweest naar het effect op aandoeningen zoals alzheimer, geheugenproblemen en stress. Maar de resultaten zijn verre van duidelijk. De beweringen waarmee de verkopers van BrainPlus IQ uitpakken zijn in ieder geval misleidend, zelfs bedrieglijk.

U kunt het product enkel verkrijgen via internet. Het is immers niet toegelaten op de Belgische markt, in tegenstelling tot andere supplementen op basis van fosfatidylserine, die u bijvoorbeeld gewoon in de apotheek vindt.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier