Antwoord van expert

Wat is de beste keuze van water voor het zetten van koffie?

09 mei 2023

Het water dat je gebruikt om koffie te zetten, kan een grote invloed hebben op de smaak van je koffie. Bijna 99% van je koffie bestaat immers uit water. Onze experte vertelt je hoe je chloor, kalk of sterk afsmakend water kunt vermijden om zo het beste uit je kopje koffie te halen.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Katrien Renders
Voedingsexperte
Welk water het beste is om koffie te zetten hangt af van jouw eigen voorkeur, maar ook van de smaak van het water in je gemeente.

Sommige koffieliefhebbers zweren bij water uit flessen om hun koffie te zetten, anderen maakt het niet veel uit. Vergeet niet dat een kop koffie voor bijna 99% uit water bestaat. De smaak van het water speelt dus zeker een rol.

Kraantjeswater vs. flessenwater: welk water is het beste voor het zetten van koffie?

Water met te veel chloor (kraantjeswater in sommige streken) of water met een te sterke smaak (bepaalde soorten flessenwater met een hoog mineralengehalte) kan het resultaat in het kopje aanzienlijk beïnvloeden. Welk water is het best om koffie te zetten? Dat hangt af van je voorkeuren, maar ook van de smaak van het water in je gemeente. Koffieliefhebbers grijpen vaak naar flessenwater van Spa, Volvic of Montcalm. Welk water de perfecte balans biedt om de smaak van de koffie volledig tot zijn recht te laten komen, daar lopen de meningen over uiteen. Sommige barista's stellen zelfs water samen naar eigen wens. Volgens de Speciality Coffee Association kies je het best water met een laag gehalte mineralen (droogrest tussen 75 en 250 mg/l). De droogrest vind je terug op het etiket van flessenwater.

Kraantjeswater kan in bepaalde gevallen ook een goede keuze zijn. Soms bevat het echter te veel chloor of kalk waardoor je koffie een lichte nasmaak krijgt of bitterder wordt. In dat geval kan je kiezen voor een filterkan of een koffiemachine met ingebouwde waterfilter.

De voor- en nadelen van water filteren voor je koffie zet

Voordelen van water filteren

  • Kan de onaangename chloorsmaak doen verdwijnen en zorgt voor een betere smaak van je koffie.
  • Voorkomt te veel aanslag in je koffiezetapparaat doordat het een deel van de kalk uit het leidingwater verwijdert. Zo hoef je je toestel minder vaak te ontkalken.

Nadelen van water filteren

  • Gefilterd water geeft meer kans aan bacteriën om zich te verspreiden. Door het water te filteren, verwijder je de chloor waardoor bacteriën zich in het stilstaande water kunnen verspreiden. 
  • Als filters niet goed worden onderhouden, werken ze niet meer naar behoren en kunnen ze het water zelfs verder verontreinigen. Volg dus steeds de onderhoudsinstructies van de fabrikant. 
  • Kostprijs van de filters.

En welke koffie?

Ook nog op zoek naar de beste koffiebonen? Wij deden recent een test. Neem dus zeker eens een kijkje in onze testresultaten.

60 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  6,99 per verpakking
63 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  7,29 per verpakking
69 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  4,99 per verpakking