Antwoord van expert

Bijwerkingen van rodegistrijst

02 april 2017
raad

Rodegistrijst wordt ten onrechte nog altijd beschouwd als voedingssupplement.

Rodegistrijst wordt vaak voorgesteld als een ongevaarlijk alternatief voor cholesterolverlagende medicatie. Recentelijk publiceerden Italiaanse onderzoekers echter een analyse van een aantal verdachte effecten na het gebruik ervan, zoals maag-darmproblemen, huidreacties, leveraandoeningen, spierpijn en zelfs een geval van spierweefselafbraak (rhabdomyolyse).

Deze studie bevestigt wat wij al langer vreesden. Reeds in 2015 pleitten wij ervoor om rodegistrijst te behandelen als geneesmiddel. De Hoge Gezondheidsraad steunde dat standpunt.

Toch ondertekende de minister van Volksgezondheid eind 2016 een ontgoochelende “Richtlijn voor producten met rodegistrijst”. Daarin staat dat producten die maximaal 10 mg monacoline K per dag verschaffen, als “voedingssupplementen” mogen worden beschouwd. Maar het is helemaal niet aangetoond dat een dosis van 10 mg of minder ongevaarlijk is. Zo meldt de Italiaanse studie ernstige bijwerkingen bij doses van slechts 3 mg! Deze beslissing is ongetwijfeld goed nieuws voor de lobby van de voedingssupplementenindustrie, maar ze brengt onverantwoorde risico’s met zich mee voor de consument. 
Bron: British Journal of Clinical Pharmacology, januari 2017

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt?

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier