Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Bijwerkingen van rodegistrijst

02 april 2017
raad

02 april 2017
Rodegistrijst wordt ten onrechte nog altijd beschouwd als voedingssupplement.

Rodegistrijst wordt vaak voorgesteld als een ongevaarlijk alternatief voor cholesterolverlagende medicatie. Recentelijk publiceerden Italiaanse onderzoekers echter een analyse van een aantal verdachte effecten na het gebruik ervan, zoals maag-darmproblemen, huidreacties, leveraandoeningen, spierpijn en zelfs een geval van spierweefselafbraak (rhabdomyolyse).

Deze studie bevestigt wat wij al langer vreesden. Reeds in 2015 pleitten wij ervoor om rodegistrijst te behandelen als geneesmiddel. De Hoge Gezondheidsraad steunde dat standpunt.

Toch ondertekende de minister van Volksgezondheid eind 2016 een ontgoochelende “Richtlijn voor producten met rodegistrijst”. Daarin staat dat producten die maximaal 10 mg monacoline K per dag verschaffen, als “voedingssupplementen” mogen worden beschouwd. Maar het is helemaal niet aangetoond dat een dosis van 10 mg of minder ongevaarlijk is. Zo meldt de Italiaanse studie ernstige bijwerkingen bij doses van slechts 3 mg! Deze beslissing is ongetwijfeld goed nieuws voor de lobby van de voedingssupplementenindustrie, maar ze brengt onverantwoorde risico’s met zich mee voor de consument. 
Bron: British Journal of Clinical Pharmacology, januari 2017

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2