Antwoord van expert

Is Soluchol nuttig?

01 augustus 2016
raad

Mijnheer D. vraagt ons of Soluchol een goed middel is tegen cholesterol.

Soluchol is geen geneesmiddel, maar een voedingssupplement. Het bevat fytosterolen (ook plantensterolen genoemd), die ook terug te vinden zijn in speciale margarines en andere voedingsmiddelen die de cholesterol zouden verlagen.

In vergelijking met geneesmiddelen (met name statines, zoals simvastatine) is hun cholesterolverlagende werking echter beperkt. Bovendien is van statines aangetoond dat ze daadwerkelijk het risico op hart- en vaatziekten verlagen, bijvoorbeeld op een infarct. Dat een middel de cholesterol verlaagt, betekent niet automatisch dat het u per definitie ook beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Er zijn in het verleden al geneesmiddelen van de markt gehaald die weliswaar het totale cholesterolgehalte verlaagden, maar die geen gunstig effect hadden inzake het overlijdensrisico, wel integendeel.

Van Soluchol is niet bewezen dat het uw risico op hart- en vaataandoeningen verkleint. De enige gezondheidsclaim die is toegelaten voor dit soort van product, is dat het bijdraagt aan het behoud van een normale cholesterolspiegel, niet dat het bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Soluchol is wellicht een veilig middel, maar of het ook nuttig is, durven wij niet te zeggen.

Door gezondere voedingsgewoonten en meer beweging is het cholesterolgehalte vaak evenzeer te verlagen als met Soluchol of andere producten met plantensterolen. En hiervan zijn de gunstige effecten beter aangetoond.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier