Nieuws

Welke vleesvervangers zijn gezond?

21 april 2022
verschillende vegaburgers (vleesvervangers) naast elkaar

Een vegaburger of andere kant-en-klare vleesvervanger in plaats van vlees? Helaas zijn niet alle vegetarische producten een gezonde optie. Wat zijn dan wel goede vervangers voor vlees? Wij analyseerden 51 producten en zetten deze voor je op een rijtje. 

De supermarkt heeft tegenwoordig een breed scala aan vleesvervangers: vegaburgers, falafel, sojaballetjes, plantaardig gehakt… Toch moet je waakzaam blijven in je keuze. Veel kant-en-klare vleesvervangers hebben een Nutri-Score A of B, maar helaas bevatten ook veel producten te veel vet, zout en/of hebben ze een slechtere Nutri-Score. Daarenboven moet je als vegetariër of veganist extra aandacht hebben voor het eiwit-, ijzer- en vitamine B12-gehalte om aan je voedingsbehoeften te voldoen. 

Wij analyseerden daarom 51 kant-en-klare vleesvervangers en beoordeelden de ingrediënten. De voedingswaarde werd daarbij gecontroleerd en afgestemd op een vegetarisch, veganistisch en flexitarisch dieet. 

Hoe kies ik een gezonde vleesvervanger?

Dat een vegetarisch dieet vele voordelen heeft, hoeven we je hopelijk niet meer te vertellen. Het klimaat heeft er baat bij, maar ook voor jouw eigen gezondheid is vaker vegetarisch eten zeker geen overbodige luxe. Zo kan meer plantaardige voeding helpen om aandoeningen te voorkomen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Daarbij is het wel belangrijk om gebalanceerd te blijven eten. 

Ben je flexitariër en eet je af en toe nog vlees, vis en zuivel? Kijk dan vooral naar de Nutri-Score en ook naar het totaal vet en zout in de voedingswaardetabel. Zelfs de gezonde vetten maken vleesvervangers namelijk erg calorierijk, dus is het belangrijk om ze te beperken als je gezond wilt eten of vermageren. Alles wat voor flexitariërs geldt, is ook waar voor vegetariërs en veganisten. Alleen moeten die nog wat strenger toekijken op hun voeding. Voor hen is het namelijk erg belangrijk dat de vervangers ook voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12 bevatten, aangezien deze veelal aanwezig zijn in vlees, vis en zuivelproducten. 

Bekijk hieronder een paar voorbeelden van de vleesvervangers die wel of niet worden aangeraden voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs. 


Benieuwd naar welke andere vleesvervangers wij aanraden en welke je beter links kan laten liggen? Bekijk dan ons dossier met alle kant-en-klare vleesvervangers

Bekijk alle vleesvervangers