Nieuws

Tomatentapenade uit de supermarkt bevat té veel ingrediënten en additieven

10 februari 2022
Een wit potje tapenade op rode achtergrond met tekst: "gekocht of zelfgemaakt"

We eten steeds vaker vegetarische spreads en andere vegetarische lekkernijen tijdens onze lunch of aperitieven. Wij vergeleken de tomatentapenades die in de supermarkten worden verkocht met het traditionele recept. Het resultaat is duidelijk: zelfgemaakt is beter, ook al is het soms wat duurder.

Ben je fan van de zonnige smaak van gedroogde tomatentapenade? Net als bij onze vergelijking tussen soorten hummus, hebben we 8 tapenades getest die in supermarkten worden verkocht. 

Tot 20 ingrediënten en 6 additieven

Gemiddeld bevat een in de supermarkt verkochte tomatentapenade 13 ingrediënten (minimaal 6 en maximaal 20) en 2 additieven (van 0 tot 6). Aldi's All Seasons tomatentapenade heeft zowel de meeste ingrediënten (20) als de meeste additieven (6). Van de acht tapenades, bevatten er drie tussen de 1 en 3 ultrabewerkte ingrediënten. Het meest ultrabewerkte product is wederom de tomatentapenade van het merk All Seasons van de Aldi.

 

 

 

Waar is de tomaat?

We hebben ook gekeken naar de authenticiteit van het recept. Het hoofdingrediënt van een tomatentapenade is... tomaat. Welk percentage van dit hoofdingrediënt vonden we in de in supermarkten verkochte producten? 

Vier van de acht geteste tapenades bevatten tussen 70 en 79,5% tomaten, één bevatte tussen 55 en 69,5%, twee tussen 40 en 54,5% en tenslotte bevatte zelfs één tapenade minder dan 40% van het hoofdingrediënt (de "tomatenkaviaar" van Père Olive). Gemiddeld bevatten supermarkttapenades 63% gedroogde tomaten (minimaal 37% en maximaal 76%).

Ter vergelijking: een zelfgemaakte tapenade van gedroogde tomaten bevat doorgaans 70% van dit hoofdingrediënt. De overige ingrediënten zijn volgens het traditionele recept op één hand te tellen - of hooguit twee handen, afhankelijk van de gewenste kruiden (rozemarijn, tijm, basilicum, oregano, enz.). Als je een Provençaalse kruidenmix gebruikt, zal je tapenade 7 ingrediënten bevatten (gedroogde tomaten, olijfolie, peper en zout, een beetje knoflook, Provençaalse kruiden en paprikapoeder).

46 Slechte
kwaliteit
Veggiespread
Referentieprijs  1,29 per verpakking
74 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Veggiespread
Referentieprijs  1,29 per verpakking
75 Topkwaliteit
Veggiespread
Referentieprijs  2,00 per verpakking

 

Zelfgemaakt kan duurder zijn, maar wél zonder toevoegingen

Nog een reden nodig om je eigen tomatentapenade te maken? Kijk dan eens naar de prijs. De gemiddelde prijs van tapenades in supermarkten is €16,26/kg, vergeleken met 15,46/kg voor het zelfgemaakte recept. Genoeg aanmoediging om je eigen tomatentapenade te maken dus! Al was het maar voor de authentieke smaak en dan vooral de afwezigheid van additieven.

Sommige tapenades uit de supermarkt zijn echter nog veel goedkoper, met prijzen die beginnen bij €8,60/kg (maar deze kunnen oplopen tot €20/kg). Hoe kan een dergelijk prijsverschil worden verklaard? Bij industriële producten wordt vaker een iets goedkopere olie en een mengsel van gedroogde tomaten en tomatenpuree of -pulp gebruikt. Dat geldt overigens niet voor de tapenade die van ons het label "Beste van de Test" kreeg, waar de tomaten 100% zongedroogd zijn.

Wat is het recept voor tomatentapenade? Gedroogde tomaten, olijfolie, zout en peper, een beetje knoflook en kruiden naar eigen smaak (zoals Provençaalse kruiden en paprikapoeder). Daarna mixen en klaar! En als je regelmatig het beleg op je boterham wil veranderen, aarzel dan vooral niet om ons dossier te raadplegen:


Bekijk koopgids vegetarische spreads