Europa versoepelt de regels rond de benaming van plantaardige melkproducten

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement verwierpen op 25 mei van dit jaar het amendement dat de benaming van plantaardige melkproducten aan banden zou leggen. Dit amendement moest voor een duidelijk onderscheid zorgen tussen melkproducten en plantaardige producten, waarbij er voor deze laatste geen termen met 'melk' mochten worden gebruikt. Termen als 'variatie op yoghurt' of 'alternatief voor kaas' mogen dus nog steeds gebruikt worden.
Deze beslissing komt er na hevig protest van verschillende organisaties, waaronder milieubeschermingsorganisaties en dierenrechtenverenigingen, maar ook van de Europese consumentenorganisatie BEUC.
"Burger" wel, "variatie op yoghurt" niet?
In oktober 2020 keurde het Europees Parlement het gebruik goed van termen als 'hamburger', 'worst' en 'steak' op de verpakking van vleesvervangende producten. Benamingen als 'alternatief voor kaas', 'bevat geen melk' of 'variatie op yoghurt' op alternatieven voor melkproducten daarentegen werden verboden. Nu komen ze dus terug op deze laatste beslissing.
We sluiten ons aan bij het BEUC en zien geen enkele reden waarom deze termen niet gebruikt mogen worden op plantaardige producten. Dit op voorwaarde dat de verpakking duidelijk vermeldt dat het product geen vlees of melk bevat, door het gebruik van termen als 'plantaardig', 'zonder vlees', 'veganistisch', 'vegetarisch' of 'vegan'.
Bovendien blijkt uit een van onze enquêtes dat de consument weinig belang hecht aan dergelijke benamingen, zolang er maar geen verwarring mogelijk is.
Wil je meer weten over evenwichtige voeding met alternatieven voor vlees of vis, raadpleeg dan ons dossier 'Meer veggie op je bord'.
NAAR ONS DOSSIER MEER VEGGIE OP JE BORD