Persbericht

Een onuitgegeven coalitie vraagt om een Europese Nutri-Score

28 april 2020

Vandaag roept een coalitie van bijna 40 deelnemende partijen uit alle geledingen van de samenleving, waaronder consumentenorganisaties, beleidsmakers, academici, voedselproducenten en distributeurs, op om de voedingswaarde-etikettering  Nutri-Score, in de EU verplicht in te voeren.  Dit kleurgecodeerde voedingsetiket op de voorkant van de verpakking blijkt voor de consument het gemakkelijkst te begrijpen en daarom het meest effectief te zijn om hem of haar naar gezondere voedingskeuzes te leiden.

#NutriScoreNow

Gezondheid in het hart van het Europese beleid

Nu Europa voplop geconfronteerd wordt met de ernstige gevolgen van de Covid-19-crisis, is het belang van de volksgezongheid meer dan ooit actueel.  Hoewel de huidige focus blijft liggen op het aanpakken van de onmiddellijke bedreigingen die het virus met zich meebrengt, is het desalniettemin noodzakelijk dat beleidsmakers, met het oog op de toekomst, de onderliggende en urgente maatschappelijke zorgen gelieerd aan onevenwichtige voeding en ondervoeding onder de aandacht brengen. Voedsel speelt immers een fundamentele rol in het behoud van een gezond leven. Om die reden moeten Europese burgers in staat worden gesteld om evenwichtige voedingsgewoonten aan te nemen onder meer door duidelijke informatie over de voedingswaarde van producten te krijgen.

De Nutri-Score als hulpmiddel voor de volksgezondheid

Als onderdeel van een grote studie uitgevoerd door overheden in verschillende landen en internationale gezondheidsdeskundigen, is de Nutri-Score eruit gekomen als een van de belangrijkste beleidsinstrumenten die kunnen worden gebruikt om consumenten te helpen bij het maken van geïnformeerde en gezondere voedingskeuzes. Het Nutri-Score label, is het etiket dat de consument het best begrijpt waardoor het het meest effectief is in de strijd tegen overgewicht en obesitas, die één op de twee Europeanen treft. Daarom pleit Test Aankoop al geruime tijd voor de toepassing ervan, die iets meer dan een jaar geleden in België een feit is geworden. "Om de Nutri-Score volledig doeltreffend te laten zijn, moet deze op alle producten worden toegepast, wat momenteel niet het geval is, aangezien het systeem op vrijwillige basis wordt toegepast. De beslissing om het systeem verplicht te stellen kan alleen op Europees niveau worden genomen en daarom doen we vandaag deze oproep aan de Europese Commissie", zegt Ivo Mechels, CEO van Euroconsumers, de organisatie die bestaat uit Test Aankoop, Altroconsumo (IT), Deco Proteste (PT) en OCU (ESP).

Een onuitgegeven coalitie

Om de Nutri-Score als uniek systeem verplicht te maken, verenigen bijna 40 stakeholders de krachten om de Europese Commissie te overtuigen. Deze coalitie bestaat uit consumentenorganisaties, waaronder Test Aankoop, maar ook fabrikanten, waaronder Nestlé of Danone, retailers zoals Carrefour en Delhaize of wetenschappers zoals Dr. Stefanie Vandevijvere, van het Sciensano Institute of Public Health. "We hopen dat de Europese Commissie gehoor zal geven aan deze oproep van een groot aantal belanghebbenden en de Nutri-Score zal voorstellen als een uniform voedingswaarde-etiketteringssysteem op Europees niveau", besluit Ivo Mechels.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.