Persbericht

De Nutri-Score stimuleert fabrikanten om hun producten te verbeteren

14 december 2019

Talrijke wetenschappelijke studies hebben de kracht van het voedingslabel Nutri-Score reeds aangetoond, zowel wat betreft het berekeningsalgoritme als aangaande de begrijpbaarheid voor de consument. Test Aankoops update van zijn ontbijtgranen- en snackvergelijkers voor kinderen toont ook aan dat de Nutri-Score van verschillende producten sinds 2018 verbeterd is. Het bewijs dat de Nutri-Score de fabrikanten aanmoedigt om de recepten van hun producten te verbeteren en hun inspanningen zichtbaar te maken voor de consument.

Op www.test-aankoop.be/gezondheid zijn er een aantal voorbeelden te vinden van verbeterde recepten.

De Nutri-Score, een hulpmiddel om beter te kunnen eten

De Nutri-Score, een logo met letters (van A tot E) en kleuren (van donkergroen tot rood), dat een voedingswaarde toekent die rekening houdt met de te bevorderen parameters (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten) en de te beperken parameters (kilocalorieën, vetzuren, verzadigde, suikers en zout) is ondertussen al genoegzaam bekend. Dit betrouwbare label stelt de consument in staat om gemakkelijk een geïnformeerde keuze te maken. De doeltreffendheid van dit instrument is aangetoond door tientallen wetenschappelijke studies, zowel wat betreft het algoritme als aangaande de begrijpbaarheid ervan door de consument.

De Nutri-Score, een stimulans om betere recepten te ontwikkelen

De Nutri-Score stelt de consument niet alleen in staat om de voedingswaarde-etikettering te begrijpen en een weloverwogen keuze te maken, maar stimuleert ook de producenten om de samenstelling van hun producten aan te passen. Bij het updaten van de snacks- productvergelijker voor kinderen en ontbijtgranen, ontdekte Test Aankoop dat de Nutri-Score van verschillende producten opmerkelijk was verbeterd.

Zo zijn de Miel Ballz ontbijtgranen van Carrefour van een Nutri-Score D (2018) naar een C (2019) gegaan. Het product bevat 3g minder suiker, iets minder calorieën, minder verzadigd vet en iets meer eiwitten.

   

 

Aldi's natuurlijke ‘Welness Flakes’- granen zijn van een Nutri-Score C in 2018 naar een Nutri-Score B in 2019 geëvolueerd. Ze bevatten 2,1 gram meer vezels, minder zout, suiker, verzadigd vet en calorieën. 

 

  

 

Weetabix mini choco granen gingen van een Nutri-Score B naar A door de suiker die ze bevatten met 4 gram te verminderen. Ze bevatten ook minder calorieën, verzadigd vet, zout en iets meer vezels en eiwitten.

 

  

 

Andere voorbeelden zijn te vinden op www.testaankoop.be/gezondheid.

De Nutri-Score heeft dus het dubbele voordeel dat het de fabrikanten aanmoedigt om de recepten van hun producten te verbeteren en dat het hun inspanningen zichtbaar maakt voor de consument !

Een verplichte Europese voedingswaarde-score

Helaas is het Nutri-Score systeem momenteel optioneel en niet voor alle producten verplicht. Om echt doeltreffend te zijn, zou het verplicht op alle verwerkte voedingsmiddelen moeten worden vermeld. Echter, sommige grote voedingsbedrijven weigeren het spel te spelen. Om alle fabrikanten te dwingen de Nutri-score toe te passen, moet de huidige Europese verordening worden gewijzigd. Door het ondertekenen van de petitie www.pronutriscore.eukan iedere burger/consument wegen op een Europese beslissing om deze etikettering verplicht te stellen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.