Persbericht

Nutri-score : minister van Volksgezondheid geeft gehoor aan Test Aankoop

22 augustus 2018

Al geruime tijd zet consumentenorganisatie Test Aankoop zich in voor de installatie van de Nutri-score, een betrouwbaar systeem van voedingsinformatie ten behoeve van de consument.

Test Aankoop heeft dit concept ontwikkeld op basis van wat al in Frankrijk bestaat en dit voor twee types van producten : ontbijtgranen en snacks voor kinderen, waarmee het later nog naar buiten komt. Door aan alle voedingsproducten een Nutri-Score toe te kennen, ziet de consument in één opslag welke producten aan te raden zijn en welke niet.  De letter A op groene achtergrond geeft aan welke producten het best scoorden qua algemene voedingswaarde.  Dat een product een E krijgt, betekent echter niet dat je het nooit mag eten, maar wel dat je maat moet houden.  Het systeem met de letters en de kleuren om de voedingswaarde aan te duiden, werd in 2016 onder de naam “Nutri-Score” als officiële voedingsschaal ingevoerd in Frankrijk.  Er wordt rekening gehouden met zowel positieve parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als negatieve parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) en zo komt men tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde.  Die wordt weergegeven aan de hand van vijf letters, gaande van A (beste score) over B, C en D naar E (slechtste score), en vijf kleuren, met zoals aan het stoplicht groen en rood als de twee extremen.  Heel intuïtief dus.  De score die van toepassing is, springt in het oog door de grootte van de letter en de gehighlighte kleurzone.

Deze Nutri-score wordt ook gebruikt in een productvergelijker van Test Aankoop : www.test-aankoop.be/vergelijkontbijtgranen

Vandaag, na een intense campagne vanwege de verbruikersorganisatie bij de verdelers (Delhaize staat op het punt de Nutri-score breed uit te rollen voor zijn producten) en de overheid, besliste minister van Volksgezondheid, Maggie De Block om te luisteren naar de stem van de consument. Vorige maandag, naar aanleiding van de communicatie van de sectorfederaties van de voedingsindustrie en de distributiesector, herhaalde Test Aankoop nog eens zijn verzoek om een systeem van Nutri-score in te voeren als cruciaal element van informatie voor de consument in de strijd tegen ongezonde voeding en obesitas. Uiterst noodzakelijk, gezien het feit dat we met zijn allen steeds zwaarlijviger worden, zo tonen de statistieken aan.

Test Aankoop zal zijn strijd tegen ongezonde voeding verder zetten via zijn onderzoeken en zijn communicatie maar is desalniettemin tevreden dat er vandaag een belangrijke stap werd gezet met het toelaten van een Nutri-score-systeem. De consumentenorganisatie zal de toepassingsvoorwaarden ervan bekijken en verder ijveren voor een uitrol van het systeem over de volledige markt en dit in optimale omstandigheden en in het belang van de consument.

Voor een voorbeeld van het systeem verwijst Test Aankoop naar zijn productvergelijker ontbijtgranen volgens het Nutri-score-patroon via www.test-aankoop.be/vergelijkontbijtgranen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.