Zoetstoffen: niet beter dan suiker

Fabrikanten vervangen de suiker in hun producten geregeld door zoetstoffen. Toch is dat wellicht niet beter voor u, al laten verpakkingen anders uitschijnen door het gebruik van foto's van stevia om de producten natuurlijker te doen lijken. Claims zoals "suikervrij" en "zonder toegevoegde suikers" verdoezelen ook al eens de aanwezigheid van zoetstoffen.
Suikers op zich vormen geen probleem. Pas bij overmatig gebruik kunnen ze de gezondheid schaden. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert echter om maximaal 5 % van de totale dagelijks opgenomen energie te halen uit toegevoegde suikers in bv. koekjes, frisdrank... Voor vrouwen is dat gemiddeld 25 gram, voor mannen 31 gram. Ongeveer de helft van wat we in werkelijkheid consumeren. Heel wat Belgen nemen daarom hun toevlucht tot andere zoetende stoffen.
Geen bewezen effect op gewichtscontrole
Zoetstoffen zoals aspartaam, steviolglycosiden (de zoetstof uit stevia), sucralose … behouden de gekende zoete smaak, maar bevatten weinig tot geen calorieën. Toch is er vooralsnog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat ze op langere termijn bijdragen tot de gewichtscontrole.
Sowieso met mate te consumeren
Hoe dan ook zijn de meeste producten die bereid zijn met suiker of zoetstoffen niet "gezond" en worden ze best met mate geconsumeerd. Lightdranken bevatten bijvoorbeeld wel minder calorieën, maar zijn doorgaans erg zuur en kunnen dus tanderosie veroorzaken. U kunt daarom beter langzaam aan een minder zoete smaak wennen in plaats van klassieke suiker te vervangen door allerhande zoetstoffen.
Opgelet voor het etiket
Het etiket van producten kan echter geregeld een foute indruk wekken. Er wordt bijvoorbeeld groot uitgepakt met claims zoals “zonder toegevoegde suikers”, “suikervrij” … terwijl de wettelijk verplichte benaming “met zoetstoffen” meestal slechts in kleine letters te vinden is.
Andere producten plaatsen dan weer één bepaalde zoetstof (vaak zoetstof uit stevia) in de kijker op de voorkant, terwijl overige zoetstoffen enkel worden vermeld op de achterkant. En ook in producten waar men helemaal geen zoetstoffen verwacht, zijn ze mogelijk aanwezig. "Heinz Ketchup 50 % minder suiker" bevat naast klassieke suiker ook zoetstoffen uit stevia. En de haringfilets van Gilco en 365 (Delhaize) bevatten verrassend genoeg saccharine, net zoals het tafelbier van Piedboeuf.
- Zoetstoffen staan soms enkel met hun E-nummer op het etiket. Wilt u weten over welke zoetstof het gaat en wat wij er over denken? Raadpleeg dan onze Databank voedingsadditieven.
- Alles weten over suiker, de alternatieven en waarop u moet letten bij het bekijken van etiketten van voeding? Raadpleeg ons dossier Suikers en zoetstoffen.