Nieuws

Vegetarische spreads: niet altijd gezonder

01 april 2020

Vegetarische en veganistische spreads lijken een gezond alternatief voor het traditionele broodbeleg. Maar schijn bedriegt. Ze kunnen onze vleesconsumptie wel verminderen, maar er zijn meer producten met Nutri-Score D dan met A.

Vegetarische alternatieven krijgen steeds meer ingang in onze dagelijkse eetgewoonten. We zijn er ons almaar meer van bewust dat minder vlees een goede zaak is voor de planeet, de dieren én voor onze eigen gezondheid. Al klopt dat laatste niet helemaal wanneer het om spreads op basis van groenten, noten of peulvruchten gaat. Wij namen de Nutri-Score van 62 vegetarische spreads onder de loep en die bleken vaak minder gezond dan gedacht …

65 % van de spreads krijgt C of D

We kozen bij de selectie voor 23 biologische en 39 niet-biologische spreads. Daarvan was 48 % vegetarisch (zonder vis, maar met dierlijke eiwitten uit melkproducten of eieren) en 52 % veganistisch (zonder vlees, vis, eieren, melkproducten, honing …).
Tegen onze verwachtingen in kreeg 65 % van de geanalyseerde spreads een C of een D opgespeld. Ook de biologische spreads scoren niet beter, 22% behaald een D.

Drie op de vier spreads te zout

De voornaamste reden voor die resultaten is het hoge (re) zoutgehalte. Drie vierde van de spreads bevat namelijk veel zout (0,9g of meer), 1 op 5 bevat zelfs meer dan 1,5g zout. Bovendien bevat de helft van de spreads minder dan 40 % fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- of olijfolie, waardoor ze ook geen positieve punten krijgen voor dit deel van de Nutri-Score.

Een groot deel van de producten had geen vezels vermeld op het etiket, bijna de helft, wat hun score naar beneden haalde. We hebben de producten hierover aangeschreven en vele van hen hebben ons de hoeveelheden bezorgt. Nu willen we deze ook eens en voor altijd op het etiket zien. Het innemen van genoeg vezels is cruciaal voor onze gezondheid. Meer hierover in ons dossier “Volkoren is beter”, “gezond en evenwichtig eten”en “fruit en groenten”.

 

Verbetering in aantocht

We hebben de resultaten van onze analyses overgemaakt aan de fabrikanten en hen gevraagd om minder verzadigde vetzuren, minder zout en meer vezels toe te voegen.
Verschillende fabrikanten hebben snel gereageerd op ons verzoek en zullen de samenstelling van hun spreads aanpassen, vooral die met Nutri-Score C en D. Zo kregen we positieve antwoorden van Albert Heijn, Lidl, Aldi, Colruyt, Délio, Aoste, Be rich en Delhaize dat ze aan de voedingswaarden van de producten zullen werken.  

Hoe dan ook blijven vegetarische spreads nog altijd een gezondere keuze dan vleeswaren. Wil jij graag wat gezonde variatie brengen in je broodbeleg? Neem dan zeker een kijkje in onze koopgids broodbeleg.

Naar de koopgids