Vegetarische spreads: niet altijd gezonder

Vegetarische alternatieven krijgen steeds meer ingang in onze dagelijkse eetgewoonten. We zijn er ons almaar meer van bewust dat minder vlees een goede zaak is voor de planeet, de dieren én voor onze eigen gezondheid. Al klopt dat laatste niet helemaal wanneer het om spreads op basis van groenten, noten of peulvruchten gaat. Wij namen de Nutri-Score van 62 vegetarische spreads onder de loep en die bleken vaak minder gezond dan gedacht …
65 % van de spreads krijgt C of D
We kozen bij de selectie voor 23 biologische en 39 niet-biologische spreads. Daarvan was 48 % vegetarisch (zonder vis, maar met dierlijke eiwitten uit melkproducten of eieren) en 52 % veganistisch (zonder vlees, vis, eieren, melkproducten, honing …).
Tegen onze verwachtingen in kreeg 65 % van de geanalyseerde spreads een C of een D opgespeld. Ook de biologische spreads scoren niet beter, 22% behaald een D.
Drie op de vier spreads te zout
De voornaamste reden voor die resultaten is het hoge (re) zoutgehalte. Drie vierde van de spreads bevat namelijk veel zout (0,9g of meer), 1 op 5 bevat zelfs meer dan 1,5g zout. Bovendien bevat de helft van de spreads minder dan 40 % fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- of olijfolie, waardoor ze ook geen positieve punten krijgen voor dit deel van de Nutri-Score.
Een groot deel van de producten had geen vezels vermeld op het etiket, bijna de helft, wat hun score naar beneden haalde. We hebben de producten hierover aangeschreven en vele van hen hebben ons de hoeveelheden bezorgt. Nu willen we deze ook eens en voor altijd op het etiket zien. Het innemen van genoeg vezels is cruciaal voor onze gezondheid. Meer hierover in ons dossier “Volkoren is beter”, “gezond en evenwichtig eten”en “fruit en groenten”.
Afhankelijk van het merk gaat de Nutri-Score van A tot D. De Veggie chef van Jumbo verdient een A, terwijl de Martino Veggie Boni van Colruyt maar een D krijgt. Die eerste bevat minder zout, calorieën en verzadigde vetzuren en iets meer vezels, fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- en olijfolie. Anderzijds bevat hij wel een beetje suiker en minder eiwitten.
De paprikasalade van Bioline krijgt een C, omdat die enerzijds wat meer zout, verzadigde vetzuren en calorieën, en anderzijds minder eiwitten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- en olijfolie bevat dan de producten met een B.
Ook hier bestaan er grote verschillen. De auberginespread van My Best Veggie (Lidl) krijgt een D. Deze bevat meer zout, verzadigde vetzuren en calorieën dan de auberginesalade van Boni (Colruyt). Bovendien zitten er weinig fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- en olijfolie in. De spread van Aoste heeft een lager zoutgehalte, maar bevat minder vezels en groenten dan die van Boni.

Afhankelijk van het merk gaat de Nutri-Score van A tot D. De Veggie chef van Jumbo verdient een A, terwijl de Martino Veggie Boni van Colruyt maar een D krijgt. Die eerste bevat minder zout, calorieën en verzadigde vetzuren en iets meer vezels, fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- en olijfolie. Anderzijds bevat hij wel een beetje suiker en minder eiwitten.

De paprikasalade van Bioline krijgt een C, omdat die enerzijds wat meer zout, verzadigde vetzuren en calorieën, en anderzijds minder eiwitten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- en olijfolie bevat dan de producten met een B.

Ook hier bestaan er grote verschillen. De auberginespread van My Best Veggie (Lidl) krijgt een D. Deze bevat meer zout, verzadigde vetzuren en calorieën dan de auberginesalade van Boni (Colruyt). Bovendien zitten er weinig fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaad-, noten- en olijfolie in. De spread van Aoste heeft een lager zoutgehalte, maar bevat minder vezels en groenten dan die van Boni.
Verbetering in aantocht
We hebben de resultaten van onze analyses overgemaakt aan de fabrikanten en hen gevraagd om minder verzadigde vetzuren, minder zout en meer vezels toe te voegen.Verschillende fabrikanten hebben snel gereageerd op ons verzoek en zullen de samenstelling van hun spreads aanpassen, vooral die met Nutri-Score C en D. Zo kregen we positieve antwoorden van Albert Heijn, Lidl, Aldi, Colruyt, Délio, Aoste, Be rich en Delhaize dat ze aan de voedingswaarden van de producten zullen werken.
Hoe dan ook blijven vegetarische spreads nog altijd een gezondere keuze dan vleeswaren. Wil jij graag wat gezonde variatie brengen in je broodbeleg? Neem dan zeker een kijkje in onze koopgids broodbeleg.