Ontdek onze Nutri-Score voor melkdesserts

Vandaag maakt de Nutri-Score officieel zijn intrede in het Belgische landschap. Wij zijn erg verheugd met deze evolutie. Wij hebben echter niet gewacht op deze officiële stap om de criteria zelf al toe te passen op drie voedingscategorieën.
Meer dan 1000 voedingsmiddelen met een Nutri-Score op onze website
Reeds in oktober 2017 berekenden we de Nutri-Score voor 320 ontbijtgranen. In oktober 2018 volgde vervolgens een onderzoek naar 394 kindersnacks. Ditmaal berekenden we de Nutri-Score van 302 melkdesserts en hun plantaardige alternatieven: rijstpap, pudding, flan, Liégeois, mousse, crême brûlée, verse kaas en yoghurt.
De overgrote meerderheid behaalt een C-score en 2% krijgen een E-score toegekend omwille van te veel suiker, te vet, kortom… te calorierijk. De toekenning van een E-score betekent niet dat het verboden is deze voeding te eten, maar dat het raadzaam is het verbruik ervan te beperken, evenals de grootte van de portie.
Het goede nieuws is dus dat het mogelijk is om voor elk product in te ruilen voor een gezonder alternatief.
De nutritionele revolutie is begonnen
Afgelopen zomer gaf de minister van Volksgezondheid aan dat zij onze overtuiging deelde dat de Nutri-Score een betrouwbaar instrument is ter bevordering van de volksgezondheid. Zij moedigde voedselproducenten en -distributeurs aan om deze op hun verpakkingen aan te brengen.
Ondertussen is het label in ons land een gevestigde waarde en is het terug te vinden op een hele reeks producten. De Nutri-Score kent een voedingswaarde toe van A tot E, rekening houdend met enkele aan te moedigen parameters (vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten) en parameters (kilocalorieën, vetzuren, verzadigde zuren, suikers en zout) die dienen te worden beperkt. Dit betrouwbare label vergemakkelijkt dus de keuze van gezondere producten en kan op langere termijn leiden tot een verbetering van de voedingskwaliteit van levensmiddelen.
Een wettelijk kader voor de Nutri-Score
Om voedselproducenten aan te moedigen om de vrijwillige adoptie van de Nutri-Score aan te nemen, is een Koninklijk Besluit opgesteld om een duidelijk wettelijk kader te definiëren. De publicatie van dit Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad op 1 april is een nieuwe belangrijke stap die de officiële lancering van de Nutri-Score door de minister van Volksgezondheid, op dinsdag 2 april en in aanwezigheid van onze vertegenwoordigers, rechtvaardigt.
In dat kader heeft de FOD Volksgezondheid informatie over de Nutri-Score ter beschikking gesteld op haar website. Naast gedetailleerde informatie vind je er ook een twee video's en brochure die je kunt downloaden.
We roepen alle actoren in de agrovoedingssector, fabrikanten en distributeurs, op om zich ertoe te verbinden de Nutri-Score zo snel mogelijk op de verpakking van al hun voedsel aan te brengen.
Een Nutri-Score verplicht op Europees niveau
Diverse studies blijken het eens te zijn dat het Nutri-Score het label is dat het best begrepen wordt door de consument en dat het een positieve invloed heeft op zijn aankoopgedrag.
Meteen de reden waarom Test Aankoop wil dat de Nutri-Score het enige verplichte Europese voedingswaardelabel wordt. Wordt vervolgd.
What the Nutri ?
We lanceren onze What the Nutri?-campagne want we willen de bekendheid van Nutri-Score bij de consument blijven vergroten en dit op een ludieke manier. Het doel is echter ook om zo snel mogelijk meer producten met de Nutri-Score te zien in de rekken van de supermarkt.
De campagne zal de volgende weken op sociale media lopen en zal zowel zijn licht schijnen op producten met een gunstige, als een minder goede Nutri-Score.