Nieuws

Zo (on)gezond is knijpfruit: waarom je je kinderen beter gewoon fruit geeft

31 augustus 2023

Knijpzakjes met fruitcompote, ze zijn handig voor onderweg of in de boekentas. Maar hoewel ze voor quasi 100 % uit fruit bestaan, bevatten ze veel vrije suikers en minder vezels en vitamines dan gewoon fruit. Een volwaardig of gezond alternatief voor een portie vers fruit zijn ze dus niet.

Wat is knijpfruit en waarom is het populair bij ouders?

Knijpfruit zijn handige zakjes met gepureerd fruit, populair bij jonge ouders. Oorspronkelijk werden ze gemaakt voor baby's en peuters, maar tegenwoordig worden ze ook gemaakt voor oudere kinderen en belanden ze dus vaak in de boekentas.

Doorgaans bestaan ze voor 100 % uit fruitcompote, al bestaan er ook varianten met additieven zoals bewaarmiddelen of aroma's.

Zulke knijpzakjes hebben een handig tuitje waardoor kinderen ze zelfstandig kunnen eten, zonder lepel en zonder dat een volwassene een stuk fruit moet schillen of snijden. Dat bespaart tijd en energie. Maar toch doe je beter wel die extra moeite, benadrukt onze voedingsexperte Nathalie De Cock: "Een echt stuk fruit blijft het gezondst."

kind fruit watermeloen gezond

Analyse van de voedingswaarde van knijpfruit

Hoog suikergehalte en gebrek aan vezels

Zo'n zakje knijpfruit bevat gemiddeld 40 à 70 kilocalorieën per 100 gram, en meestal meer dan 10 gram suiker per 100 gram. Ze bevatten slechts 1 tot 2 gram vezels.

"In principe is dat qua voedingswaarden vergelijkbaar met 100 gram vers fruit, bijvoorbeeld appel, vaak de basis van zulke fruitpouches", aldus De Cock. "Toch zijn ze niet evenwaardig, en dus minder gezond, omwille van het verwerkingsproces."

Zo bevat knijpfruit door het pasteuriseren minder vitaminen. Omdat de schil wordt verwijderd en het fruit wordt gepureerd, bevatten zulke zakjes ook minder vezels dan vers, onbewerkt fruit.

"Hoewel er, in tegenstelling tot in het buitenland, bij ons geen suiker wordt toegevoegd aan knijpfruit, worden de natuurlijke fruitsuikers door het pureren wel omgezet in vrije suikers", waarschuwt onze experte. "En die zijn, net als toegevoegde suikers, te vermijden."

Even slecht voor de tandjes als fruitsap

Door het gehalte vrije suikers vallen knijpzakjes fruit in dezelfde categorie als fruitsap en gesuikerde dranken. Concreet kunnen deze tussendoortjes op langere termijn bijdragen aan tandbederf, diabetes type 2 of overgewicht.

"Bovendien kunnen kleine kinderen de fruitpuree dankzij het tuitje sneller opeten dan wanneer je ze met een lepel fruitpap voert, waardoor ze zich kunnen overeten", voegt De Cock nog toe. "Zulke semi-vloeibare bronnen van suikers gaan immers gemakkelijk en zonder te kauwen binnen, maar geven niet snel een verzadigd gevoel."

Tot slot is knijpfruit zoeter van smaak dan vers fruit, waardoor kinderen al van kleinsaf gewend raken aan zoete smaken en ook op latere leeftijd een grotere voorkeur voor gesuikerde producten zullen ontwikkelen.

Welke voeding heeft je baby nodig?

Liever geen knijpfruit voor baby's

Knijpzakjes fruit kunnen de orale motorische ontwikkeling van je baby vertragen, omdat ze het primaire zuigpatroon bestendigen. "Dat kan het later moeilijker maken om hem of haar met een lepel te voeden", beaamt De Cock.

Bovendien krijgen ze via knijpfruit maar een beperkte waaier aan smaken en texturen aangeboden, wat het lastiger kan maken om nieuwe voedingsmiddelen aan te bieden.

kind baby fruit handen

Uit onderzoek blijkt dat als kinderen al hun zintuigen gebruiken om over eten te leren (zien, ruiken en voelen, zelfs ermee spelen), dat de kans vergroot dat ze nieuwe voedingmiddelen zullen willen proberen.

Niet alleen laten zakjes die volledige zintuigelijke ervaring niet toe, de interactie tussen ouder en kind tijdens het eetmomentje valt daarmee ook weg. 

Knijpfruit versus echt fruit: wat is het verschil?

Betere voedingswaarde, lagere prijs

Vers fruit bevat meer vitaminen, meer vezels en natuurlijke suikers, die te verkiezen zijn boven vrije suikers. Bovendien bieden ze een volledige zintuiglijke ervaring, en zal een vers stuk fruit sneller een verzadigd gevoel veroorzaken.

Bovendien is vers fruit een pak goedkoper dan knijpfruit, berekende onze expert. "Bananen en appels kosten amper € 2 à € 3 per kilo, terwijl je voor de fruitpouches van bijvoorbeeld Materne al snel € 7 à € 8 per kilo betaalt", somt De Cock op. "Zelfs de knijpzakjes van de huismerken zijn met € 3 à € 4 per kilo nog steeds duurder dan vers fruit."

Knijpfruit voor baby's is bovendien nog duurder: € 13 à € 16 per kilo voor de A-merken, € 7 à € 9 per kilo voor de huismerken. 

Conclusie: alternatieven voor knijpfruit

Een knijpzakje fruit nu en dan kan heus geen kwaad. Voor jonge ouders is het immers erg handig, vooral als je op verplaatsing bent. "Maak je kinderen echter niet afhankelijk van zulke zakjes, en geef hen ook gewoon vers fruit. Dat is gezonder, en verzadigt hen beter", benadrukt De Cock. "Laat hen fruit eten, niet drinken."

Voor baby’s is het ook heel belangrijk dat ze verschillende texturen en smaken leren kennen.

Tips voor het maken van zelfgemaakte snacks

"Geef je kinderen vers fruit, heel of in stukjes gesneden", adviseert onze voedingsexperte. "Bied hen ook voldoende variatie aan, zodat ze verschillende smaken en texturen ontdekken. Laat hen indien mogelijk meehelpen in de keuken om het fruit voor te bereiden."

Ook rauwe groenten zoals komkommer, snoeptomaatjes of bloemkoolroosjes zijn gezonde snacks voor je kind. "Je kunt fruit of groente altijd aantrekkelijker maken door het in vormpjes te snijden of op een satéprikker te steken", klinkt het enthousiast. "Is je kind nog te jong voor hele stukken fruit, prak het fruit dan lichtjes met een vork in plaats van het plat te pureren, en geef het met een lepel."