Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

De voedings- en bewegingsdriehoek

19 september 2017

19 september 2017

Gezond eten en voldoende bewegen. We weten intussen allemaal wel dat dat belangrijk is. Maar wat en hoeveel? De voedings- en bewegingsdriehoek geven je een idee van wat je dagelijks zou moeten eten om voldoende voedingsstoffen in te nemen en hoeveel je per dag moet bewegen.

Inleiding

Een driehoek? Er is wellicht geen beter symbool om weer te geven hoe we de verscheidene voedingsmiddelen in de juiste verhoudingen kunnen consumeren.
 In Vlaanderen wordt er sinds vandaag een nieuwe, verhelderende voedings- en bewegingsdriehoek gebruikt als referentie. 

Anders dan de vorige – de actieve voedingsdriehoek – zijn deze nieuwe modellen niet bedoeld voor diëtisten en andere professionals, maar wel om het grote publiek duidelijk te maken welke voeding wel en niet past binnen een gezond en duurzaam eetpatroon. Door de omgekeerde vorm staan de belangrijkste voedingsmiddelen bovenaan. Voeding staat er niet meer in productgroepen voorgesteld, maar wel via specifieke voedingswaren. Hun plaats geeft aan in welke mate ze goed of slecht voor de gezondheid zijn, volgens de laatste wetenschappelijke gegevens. De driehoek houdt ook rekening met de milieu-impact en de eetgewoonten van de Vlaming (wat zouden we meer moeten eten en wat minder?). De kleuren spreken voor zich. Voedingsmiddelen die je beter vermijdt, staan buiten de driehoek in een rode bol. 

In de vorige versie kwam ook lichaamsbeweging voor, maar daarvoor bestaat nu een apart model met activiteiten die je beter dagelijks doet (stappen ...), dan wel regelmatig (fietsen ...) of wekelijks (lopen …). Het model raadt ook aan om niet langer dan een half uur aan één stuk te blijven zitten. In het zuiden van ons land blijft de vorige voedingsdriehoek behouden. Wanneer komt er eindelijk één versie voor het hele land?