Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar

18 september 2020
nutri-score

Wie probeert te letten op wat er op zijn bord komt en dus wat in zijn winkelkar belandt, kent het wel… Je weg vinden in de supermarkt is geen kinderspel! Dit zal voortaan makkelijker zijn met de Nutri-Score die op de verpakkingen zal prijken. Zo kun je gezondere producten kiezen in één oogopslag.

Nutri-Score in de praktijk

Maar hoe gebruik je de nutri-score nu in de praktijk, wat is het wel en wat is het niet. Dat leggen we je uit in de volgende video: 

 

Hoe kan de nutri-score je helpen bij de jouw voedingskeuze? We illustreren dit aan de hand van 4 basis voedingsmiddelen: oliën & vetten, kaas, vlees en vis.

Kijk eens hoe eenvoudig het is om kaas te vergelijken met de Nutri-Score. De Nutri-score leidt je naar de meer evenwichtige keuzes met minder zout & verzadigd vet. Er zijn duidelijk meer evenwichtige kazen (Nutri-score B of C) en kazen die we beter niet te vaak of in kleine hoeveelheden eten (D of E). De meeste kazen behalen wel een score D, omdat kaas nu eenmaal een redelijk vetrijk product is met veel verzadigd vet en vaak ook flink wat zout. Dit wil niet zeggen dat je deze kazen niet mag eten, maar dat we deze beter in kleine hoeveelheden eten en voldoende afwisselen. De kazen met een Nutri-score B of C, magere en halfvette kazen en plattekaas, genieten ook de voorkeur in de voedingsdriehoek. Platte kaas bevat minder vetten en zout. Wissel magere en halfvette kaassoorten af met kazen met een hoger vetgehalte (met Nutri-score D of E). Geniet er vooral van en overdrijf niet in je porties.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt ons aan zo’n 250 tot 500 ml per dag aan melk en zuivelproducten te consumeren. Naast melk, kan dat dus ook yoghurt of kaas zijn, maar hou er dan wel rekening mee dat 250 ml melk ongeveer overeenkomt met 30-40 g harde kaas.

Ook bij de vetten en olien, kun je met de nutri-score in één oogopslag de meer evenwichtige keuze maken en zien welke vetten we beter met mate consumeren. Zo heeft olijfolie Nutri-Score C terwijl boter een E-score heeft. Boter bevat veel meer verzadigd vet dan olijfolie. Er zijn in deze categorie geen A- of B-producten, omdat deze producten steeds een redelijke hoeveelheid verzadigd vet bevatten. We consumeren deze producten natuurlijk steeds in kleine hoeveelheden. Zo raadt men in de voedingsdriehoek aan om 1 eetlepel vetstof te gebruiken per persoon om een maaltijd te bereiden en één mespunt vetstof per snede brood en wordt er de voorkeur gegeven aan plantaardige olie en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren over harde vetten zoals boter en kokosvet. Plantaardige oliën, zoals olijf- en koolzaadolie, zijn namelijk belangrijke bronnen van vitamine E en doordat ze rijk zijn aan onverzadigde vetten bieden ze ook een bescherming tegen hartziektes.

Ook bij vlees is er ruim spectrum, in lijn met de voedingsdriehoek zien we mager, onbewerkt vlees met Nutri-Score A of B, terwijl meer vet- en of zoutrijke vleesproducten C tot E behalen. Los van de voedingswaarde eten we beter niet te vaak rood vlees, ook al is het mager met Nutri-Score A of B. Dit omwille van het verhoogd risico op darmkanker bij een overmatige consumptie. In het algemeen eten we beter ook minder vlees voor het milieu. De HGR raad aan om nog maximaal 300g rood vlees te eten en maximaal 30g vleeswaren.

Ook bij het kiezen van vis, komt de Nutri-Score ter hulp, je haalt er meteen de conserven met olie i.p.v. in eigen nat alsook de producten met toegevoegd zout of snacks op basis van vis. Dit is opnieuw in lijn met de voedingsaanbevelingen (voedingdriehoek en voedingspiramide) die de voorkeur geven aan verse vis en vis uit blik zonder toevoegingen. De HGR raadt aan 1 tot 2 keer in de vis te eten, waarvan éénmaal vette vis zoals zalm of sardines. We eten best niet meer dan twee keer per week vis omwille van de contaminanten aanwezig in vis, alsook omwille van de effecten op het milieu en de biodiversiteit.