Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Cafeïne: wat doet het met uw gezondheid?

16 mei 2014
cafeine santé

Of het nu in de vorm van thee of koffie, frisdrank, energiedrank of chocolade is: voor de meerderheid van de Belgen is de consumptie van cafeïne een dagelijkse activiteit. U weet dan ook maar beter wat deze stof doet met uw lichaam.

Inleiding

Wie cafeïne zegt, denkt uiteraard meteen aan koffie. Koffie is ook meteen de grootste slokop wat de cafeïneconsumptie in België betreft. De Belg consumeert meer dan zes kilo koffie per jaar, omgerekend zijn dat behoorlijk wat kopjes, 854 om precies te zijn. Het aandeel oploskoffie is daarbij eerder beperkt, terwijl pads en capsules voor individuele porties hun aandeel aanzienlijk zagen toenemen de laatste jaren.

Cafeïnegehaltes: grote variaties

Het cafeïnegehalte in een bepaald product kan sterk variëren. Zo bevat een gemiddeld kopje koffie 85 mg cafeïne, hoewel sommige varianten tot 180 mg kunnen bevatten. Koffie in een koffiehuis of café bevat bijvoorbeeld meer cafeïne dan de koffie die u thuis consumeert.

Ook tussen verschillende landen kunnen er aanzienlijke verschillen opduiken wat betreft het cafeïnegehalte. Drinkt u een koffie in een koffiebar in een zuiders land als Portugal, Spanje of Italië, dan heeft u al snel dubbel zoveel cafeïne geconsumeerd dan wanneer u dit in België zou doen.

Vergis u ook niet met decafeïne koffie! Deze variëteit mag dan wel minder cafeïne bevatten dan de andere soorten, ze is nog steeds niet volledig cafeïnevrij. Volgens het KB betreffende koffie en koffiesurrogaten mag de droge stof van gemalen cafeïnevrije maximaal 0,1% cafeïne bevatten.

Cafeïne: niet alleen in koffie

Op dagelijkse basis consumeren we vaak nog heel wat andere producten die – soms zonder dat we het zelf beseffen – een variërend cafeïnegehalte bevatten. Denk hierbij maar aan thee, frisdranken en energiedranken.

Bij thee is het cafeïnegehalte afhankelijk van de tijd dat de thee in contact is geweest met het water, de bereidingswijze, de hoeveelheid thee en uiteraard de variëteit.

Voor energie- en frisdranken daarentegen hebben fabrikanten vrij spel. Ze kunnen immers zelf bepalen hoeveel cafeïne een bepaald drankje zal bevatten, maar er gelden wel enkele verplichtingen wat betreft de etikettering. Meer informatie over deze wettelijke verplichtingen vindt u in de derde sectie van dit dossier.

Server Error