Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Welk olie om te bakken?

09 juli 2018

09 juli 2018
Niet alle vetstoffen weerstaan even goed hoge temperaturen. 

Niet alle vetstoffen weerstaan even goed hoge temperaturen. Eenmaal hun weerstandsdrempel overschreden, degraderen ze (oxidatie). Hierbij ontstaan er
ongewenste stoffen. Een vetstof begint te degraderen zodra ze begint te roken. In de pan kan de temperatuur oplopen tot 150 à 180°C en heb je dus vetstof nodig die daartegen bestand is.

Daarom zijn geraffineerde oliën in het algemeen beter geschikt om te bakken, hoewel die dan hun goede samenstelling verliezen. Wij raden gewone olijfolie aan om te bakken en extra vierge olijfolie voor salades en om bereidingen af te werken. Ook arachideolie is in iets mindere mate geschikt. Oleïnerijke zonnebloemolie kan eveneens, maar is minder gemakkelijk te vinden en duurder. Matig hoe dan ook de baktemperatuur.

 

Heb je een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die je volgt of een onderzoek dat je moet ondergaan?

Contacteer ons


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2