Nieuws

Verborgen suikers, te grote porties... Hoe laten we onze kinderen minder suiker eten?

Lucas is dol op ketchup op zijn boterhammen en kleine Emma neemt elke dag een paar koekjes mee voor de lunch. Hugo zweert dan weer bij zijn grote fles drinkyoghurt... Een overdaad aan suiker kan de gezondheid van je kinderen op lange termijn echter schaden.

24 augustus 2022
Een overdaad aan suiker kan de gezondheid van je kinderen op lange termijn echter schaden.

Naast de suikers die van nature in bepaalde voedingsmiddelen aanwezig zijn - fruitsuikers in vruchtensap of in confituur bijvoorbeeld - voegen producenten geregeld een extra laagje suiker toe. Zelfs waar je het niet zou verwachten, zoals bijvoorbeeld in zoute voedingsproducten.

Zulke toegevoegde suikers zijn vaak goed verborgen, maar leveren alleen calorieën en hebben verder geen enkele meerwaar op nutritioneel vlak. Suiker is zeker nuttig voor ons metabolisme, maar onze behoeften worden ruimschoots door onze voeding gedekt.

Ongeschikte porties

Kinderen voelen zich echter vaak van nature tot zoete producten aangetrokken voelen en zijn natuurlijk ook niet immuun voor de valstrikken van de voedingsindustrie, die zich op hen richt. Denk daarbij maar aan aantrekkelijke verpakkingen versierd met hun favoriete helden, of door onrealistische porties. Hier zijn enkele voorbeelden uit het dagelijks leven.

  • Emma gaat nooit naar school zonder te controleren of ze haar koekjes voor de lunch heeft. Bijvoorbeeld, Lulu la Barquette koekjes.

Op het etiket van het product staat dat één portie overeenkomt met 6,66 g. Een portie is dus gelijk aan 1 koekje. Nochtans zijn ze verpakt in pakjes van 6. Emma eet dan ook alle 6 de koekjes op, wat neerkomt op 23 g totale suikers of 4 suikerklontjes (van 6 g). Deze paar koekjes vertegenwoordigen bijna de helft van de 10% die voor een 10-jarige wordt aanbevolen (voor een totale energie-inname van 2000 kcal).

  • Hugo, Emma's oudere broer, drinkt graag yoghurt. Hij drinkt er elke week liters van. Dan'up aardbei van Danone is er een van. De door de fabrikant aanbevolen portie is 200 ml, die 26 g totale suikers bevat (19,4 g toegevoegde suikers, iets meer dan 1/3 van het totaal aan toegevoegde suikers dat op een dag is toegestaan).

Maar de fles bevat eigenlijk 600 ml. Een hoeveelheid die een tiener zonder moeite binnenkrijgt en die 58,2 g toegevoegde suikers vertegenwoordigt (de fles = bijna 10 klontjes suiker). Dit is veel meer dan de aanbevolen maximum 10% voor een voeding van een hele dag.

Suiker in... zout!

  • Lucas heeft dan weer een voorliefde voor ketchup. Hoewel je het daar niet zou verwachten, zijn heel wat dressing-achtige sauzen zoet. En vaak gaat het niet enkel om de suiker die bijvoorbeeld in het geval van de ketchup uit de tomaten komt, maar ook suikers die extra worden toegevoegd. Dat verklaart gedeeltelijk de Nutri-Score D.

Eén eetlepel (of een flinke scheut) ketchup staat voor een half klontje (minimum) toegevoegde suiker. Voeg je systematisch wat ketchup toe aan je maaltijd, dan loopt de teller tegen het einde van de dag flink op ... Steek dus bijvoorbeeld liever wat eens cherrytomaatjes in de brooddoos in plaats van een toefje ketchup.

Limonades zouden een uitzondering moeten zijn

Frisdranken/limonades moeten tot een minimum worden beperkt. Wist je dat een glas van 250 ml van Boni's niet-mousserende tropische limonade zowat 4,2 suikerklontjes per glas bevat ? En een glas Oasis 3,3 klontjes suiker ... En dan hebben we het alleen nog maar over toegevoegde suikers.

Voor een speciale gelegenheid (een verjaardagsfeestje met vriendjes bijvoorbeeld) kies je beter voor een vruchtensap. Ook al bevatten die soms evenveel suiker als limonade. Ze hebben wel het voordeel dat ze van fruit zijn gemaakt en dus ook vitaminen bevatten. Wat je overigens wel kunt doen is een beetje water aan het sap toevoegen om het te verdunnen.

Wil je meer tips ? We vertellen je hier hoe je gemakkelijk een dag kunt « ont-suikeren » :

Een dag met 5 keer minder suiker

 

Gezond eten op school