Test Aankoop waarschuwt: de kwaliteit van honing is in gevaar

Test Aankoop heeft 24 vloeibare bloemenhoningen, die soms tegen hoge prijzen in supermarkten worden verkocht, in twee gecertificeerde laboratoria geanalyseerd om de echtheid en de kwaliteit ervan te controleren. Uit de resultaten blijkt dat de huidige analysemethoden niet doeltreffend zijn om fraude op te sporen. De consumentenorganisatie roept de autoriteiten op actie te ondernemen om dit natuurproduct te beschermen.
Kwaliteit en echtheid van honing in gevaar
Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel voor fraudeurs om mee te knoeien door bijvoorbeeld suiker in een potje voor echte honing proberen te laten doorgaan. De oplichters stoppen inderdaad nergens voor: de kostbare nectar wordt verdund met suikerstropen (maïs, riet, biet, rijst), het vervalsen van de geografische en botanische oorsprong en van de etikettering, alle middelen zijn goed, zegt Test Aankoop.
Dit is het verontrustende conclusie na onderzoek via gevoelige tests van Test Aankoop naar de authenticiteit bij 24 vloeibare multiflorale honingsoorten die in supermarkten verkrijgbaar zijn.
Slechte laboresultaten
Uit de analyse van de criteria voor de beoordeling van de kwaliteit van honing - de aanwezigheid van een stof die HMF wordt genoemd, en de enzymatische activiteit - blijkt dat deze nog lang niet in orde is. 19 van de 24 honingsoorten bevatten te veel HMF, en slechts 1 van de 24 honingsoorten voldoet aan de eisen inzake enzymatische activiteit.
Het opsporen van fraude is mission impossible
Een authentieke honing is in de eerste plaats een honing die aan de wetgeving voldoet. De omzetting van nectar in honing moet volledig door bijen worden uitgevoerd en uitsluitend binnen de bijenkorf. Kortom, menselijke tussenkomst wordt niet getolereerd. De wet sluit de aanwezigheid van vreemde suikers die afkomstig zijn van siropen uit.
Zelfs na herhaalde analyses in verschillende gespecialiseerde laboratoria kon de consumentenorganisatie geen zekerheid krijgen over de echtheid van sommige van de gekochte producten. Dit is enerzijds te wijten aan verouderde analysemethoden die door fraudeurs gemakkelijk te omzeilen zijn, en anderzijds aan het ontbreken van een gestandaardiseerde test, hetgeen tot interpretatieverschillen leidt.
"Fraudeurs omzeilen heel makkelijk de honingcontroles. Zo vinden we als bewijs nu op online verkoopsites zoals Alibaba, goedkope blikken invertsuiker (glucose + fructose), gecertificeerd en niet-detecteerbaar door de detectiemethoden erkend door de Europese autoriteiten" zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Dit fenomeen schaadt de eerlijke imkers, maar ook de consumenten die niet het verwachte natuurlijke product proeven waarvoor zij (soms duur) hebben betaald", voegt hij eraan toe.
Test Aankoop pleit voor één officiële controletest
"Eén enkele, onafhankelijke, efficiënte en door de autoriteiten geëvalueerde controletest is dringend en onontbeerlijk geworden als we de authenticiteit van dit kostbare product, honing, willen beschermen. De oprichting van een internationale databank van originele honingsoorten, met een uitwisseling van informatie tussen gespecialiseerde laboratoria - openbare, universitaire en particuliere - zou een tweede doeltreffend instrument zijn in de strijd tegen fraude", aldus Simon November
Verplichte vermelding van het land van oorsprong
De consumentenorganisatie pleit er ook voor om de vermelding van het land van oorsprong op het etiket van alle in België verkochte honing verplicht te stellen om de traceerbaarheid en de authenticiteit, belangrijke instrumenten in de strijd tegen namaak, te vergemakkelijken. Van de 24 door Test Aankoop onderzochte producten vermelden 18 producten niet het land van oorsprong van de honing, maar nemen ze genoegen met de laconieke vermelding "honing uit de EU en daarbuiten gemengd".
Toegang pers