Persbericht

Een jaar strijd tegen producten met valse claims zorgt voor resultaat

04 augustus 2020

Sinds vorig jaar intensifieerde Test Aankoop haar strijd tegen producten met valse claims op de verpakking. Etenswaren die een gezond en voedzaam product beloven maar amper ingrediënten bevatten die dat ook staven, producten die claimen voor gezondheidseffecten te zorgen maar geen studies kunnen voorleggen om resultaat aan te tonen, Test Aankoop vond een hele reeks van deze ‘Pinokkio-producten’ en sprak de producenten ervan aan. Verschillende verpakkingen werden op vraag van Test Aankoop bijgestuurd en sommige producten verdwijnen zelfs van de markt.

 

In juli 2019 lanceerde Test Aankoop een nieuwe website (www.test-aankoop.be/pinokkioproducten) vol voedings- en gezondheidsproducten die het niet nauw namen met het geven van juist informatie op hun verpakking. We legden verschillende producten onze bezwaren voor door hen aan te schrijven en te vragen om actie te ondernemen. Hun antwoord namen we steeds mee op onze dossierpagina.

 

Voedingsproducten die minder natuurlijk en gezond zijn dan je ziet

 

Voedingsproducenten waren na aandringen van Test Aankoop wel degelijk bereid om actie te ondernemen om hun verpakkingen bij te sturen. De fabrikant van bladerdeeg met amper volkorentarwemeel (7,9%) was bereid om de vermelding ‘met volkorentarwemeel’ van de verpakking te halen. Een dergelijk klein percentage geeft de misleidende indruk dat het deeg gezonder is dan het eigenlijk is. De kroketten van Colruyt’s huismerk Boni geven de indruk dat ze met enkel natuurlijke ingrediënten gemaakt worden omdat de verpakking spreekt van een bereidingswijze op ‘grootmoeders wijze’, toch bevatten ze de emulgator E464 die allesbehalve traditioneel te noemen is. Multinational Nestle paste de calorieberekening per portie aan van hun product KitKat, deze was berekend op basis van een half in plaats van een heel exemplaar.

 

Gezondheidsproducten beloven zonder bewijzen

 

Producenten van gezondheidsproducten kregen ook brieven van Test Aankoop in de bus. De Airmax, een neusspreider die betere sportprestaties belooft, leek ons te goed om waar te zijn. Op onze vraag of er een studie bestaat die de effecten van de Airmax staaft kwam er er een negatief antwoord en besloot de producent de verpakking bij te sturen. De leeloops, haarbandjes die claimen luizen te weren, verdwenen uit de handel toen ze niet conform bleken te zijn met de wetgeving rond biociden. Jammer genoeg zijn dergelijke producten geen unicum en de firma Escos verdeelde in België een antimuggenstekker die met een ultrasoon geluid muggen zou verjagen. Onderzoek toonde 10 jaar geleden al aan dat het ultrasone geluid geen effect heeft. Ook dit product verdween van de markt na een interventie van Test Aankoop. Ondertussen nam een ander bedrijf de verdeling van de Babyfriend op zich, ook zij kregen een brief in de bus om de valse claims te verwijderen die ze op de nieuwe verpakking plaatsten.

 

Test Aankoop als waakhond

 

Test Aankoop boekt resultaat op het vlak van gezondheid, welzijn en voeding door middel van dialoog met producenten De acties tegen Pinokkio producten zetten hen aan om aanpassingen door te voeren zonder toevlucht te moeten nemen tot klachten of juridische procedures. De consumentenorganisatie ziet haar rol als waakhond als essentieel om in de toekomst producenten die het niet te nauw nemen met correcte etikettering aan te zetten tot correcte informering richting de consument.

Op www.test-aankoop.be/pinokkioproducten staan meer dan 50 Pinokkio producten opgelijst.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.