Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Verschil met vlees of zuivel moet duidelijk zijn

23 oktober 2020

Het Europees Parlement heeft op 23 oktober beslist over de benaming van vlees- en zuivelvervangers. Zolang de verpakking duidelijk vermeldt dat het gaat om een plantaardig alternatief, mogen namen als burger en worst worden gebruikt. Er komt wel een beperking op de namen voor plantaardige zuivelproducten.

Op 23 oktober heeft het Europees Parlement gestemd over de benaming van plantaardige vlees- en zuivelvervangers. Er bestond namelijk veel discussie over het gebruik van termen zoals "veggieburger" en "yoghurt stijl".

Net als de Europese consumentenorganisatie BEUC vinden wij dat het gebruik van alle vleesachtige namen op plantaardige producten moet worden toegestaan, zolang de verpakking duidelijk vermeldt dat het product geen vlees bevat (bijvoorbeeld met termen als "plantaardig", "vegetarisch" of "veggie"). Zulke benamingen bieden houvast aan consumenten die minder bekend zijn met vegetarische alternatieven.

Ook de consument ligt niet wakker van deze benamingen, tenminste als er geen verwarring mogelijk is. Uit onze recente bevraging blijkt dat 27,5 % van de Belgen geen enkel probleem ziet in zulke benamingen, en nog eens 38 % vindt het enkel oké zolang duidelijk wordt vermeld dat het gaat om een plantaardig alternatief.

"Burger" mag, "yoghurt stijl"niet

Wij zijn verheugd dat het Europees Parlement het gebruik van termen als burger, worst en steak heeft goedgekeurd. Helaas worden termen voor zuivelvervangers, zoals "yoghurt stijl" en "kaasvervanger", verboden.

Wil je meer weten over evenwichtige voeding met alternatieven voor vlees en vis, raadpleeg dan ons dossier Meer veggie op je bord

Naar ons dossier Meer veggie op je bord

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Ik eet minder vlees om reden van dierenwelzijn. Niet om de planeet te redden. Want dat kan alleen als de wereldbevolking DAALT. Dus minder kindjes op de wereld zetten. Maar blijkbaar is dit een taboe. Dus waarom zou ik mijn verantwoordelijkheid nemen als dit tot niets leidt? En
Ik blijf zelfs met de auto rijden. Vooral om naar Frankrijk te gaan waar er nog ruimte is in tegenstelling tot het overbevolkte Vlaanderen.