Nieuws

Neen, dit zijn geen 3 vruchtensappen!

30 januari 2017
Fruitsap, nectar of limonade?

Sap, nectar of limonade? Hoe kunnen we weten om welk soort drank het gaat? De naam staat niet duidelijk op het etiket. Bovendien staan er soms vruchten op die slechts in een zeer kleine hoeveelheid voorkomen in het product.

Het op de verpakking afgebeelde fruit wordt maar al te vaak vervangen in het product door minder dure aroma's en kleurstoffen met dezelfde smaak en geur, maar zonder hun voordelen. Om te weten of er echt fruit in het product zit en of het aanwezig is in een interessante hoeveelheid, kunt u beter op uw hoede zijn voor verleidelijke verpakkingen en de ingrediëntenlijst raadplegen.

Welke van de 3 is echt fruitsap?

Tropicana Essentials Multivitamins: het enige vruchtensap van de 3

Deze drank bevat 100% vruchten, zoals alle vruchtensappen zouden moeten doen volgens de Europese regelgeving, die de toevoeging van suiker aan sappen verbiedt. Hun suikergehalte hangt dus af van dat van hun vruchten, en dat kan sterk verschillen van de ene drank tot de andere.

Sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld ongeveer 10-12% suiker, terwijl druivensap 16 tot 19% suiker kan bevatten.

Tropicana, echt fruitsap

Minute Maid Multivitamines: een nectar

Multivitaminen of niet, het bevat 51% vruchten, aangelengd met water en suiker.

Nectars moeten wettelijk doorgaans minstens 50% vruchtenpuree of -sap bevatten (dit hangt af van het soort vruchten). De rest bestaat uit water en tot maximaal 20% suiker en/of zoetstof. Om de samenstelling ervan te kennen, bent u verplicht de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel te raadplegen. Nectars bevatten meer of minder suiker naargelang het sapgehalte en de eventuele toevoeging van suiker.

Minute Maid, geen fruitsap maar een nectar

Looza ACE: een vruchtenlimonade

Dit is een vruchtenlimonade. Ze bevat 40% vruchten, aangelengd met water en zoetstof.

In België beschouwt de wet elke niet-alcoholhoudende drank bestaande uit water, aroma's en eventueel suiker als limonade. In tegenstelling tot een wijdverbreid idee zijn niet alle limonades bruisend. Ze bevatten zeer uiteenlopende hoeveelheden suiker en zoetstof en bevatten vaak kleurstoffen, zuurmiddelen... en soms zelfs conserveermiddelen.

Momenteel staat de Belgische wet alleen aan limonades die ten minste 10% vruchten bevatten toe om de kwalificatie "vruchtenlimonades" of "op basis van vruchtensap" te gebruiken en vruchten af te beelden op hun verpakking. Het probleem is dat deze wet uitsluitend geldt voor in België geproduceerde dranken. De Belgische wet zou in de komende maanden moeten worden afgestemd op de Europese regelgeving die geen onderscheid maakt tussen de vruchtenlimonades en geen minimumpercentage aan vruchten eist. Een betreurenswaardige nivellering naar beneden.

Looza ACE, geen fruitsap maar een limonade

Bescherming van de consument

  • Wij eisen eerst en vooral een duidelijkere vermelding van de naam van het soort drank op de verpakking.
  • Bovendien vragen wij dat de Europese overheden een echte bescherming van de consument invoeren door middel van een duidelijkere wetgeving voor alle producten die beweren een bepaald ingrediënt, zoals fruit, te bevatten. Men zou een eerlijk minimumpercentage van dit ingrediënt moeten definiëren om het recht te hebben het weer te geven op de verpakking.

Bekijk onze video die de alibivruchten aan de kaak stelt, leer wat de valkuilen van etiketten zijn en vooral, waar u op moet letten, in ons dossier Gevraagd: een eerlijk etiket.