Nieuws

Nectars van Everyday zijn niet identiek

06 december 2017

De multivruchtennectar 200 ml van Everyday bevat twee keer zoveel suiker als een verpakking van een liter. En die laatste bevat als enige zoetstoffen. Twee verschillende producten dus, maar op dezelfde manier in de markt gezet: verwarrend voor de consument.

Op het eerste gezicht zou je verwachten dat de verschillende verpakkingen van de multivruchtennectar van Everyday, het witte merk van Colruyt, identiek hetzelfde product bevatten. Niets is minder waar! Een alerte consument verwittigde ons met een tweet van de verwarring.

De 200 ml verpakking, die vooral gericht is op kleine kinderen, bevat meer dan dubbel zoveel suiker dan de literverpakking. Twaalf gram per 100 ml tegenover vijf gram, om precies te zijn. 

Toegevoegde suiker of zoetstoffen

Terwijl de kleinere verpakking weliswaar toegevoegde suikers bevat, zijn die in de grote verpakking vervangen door zoetstoffen, meer bepaald natriumcyclamaat en sacharine. Toegegeven, dat staat aangeduid op de voorkant, maar veel mensen zullen dit niet opmerken.

Kortom, we hebben hier dus te maken met twee heel verschillende producten. Ook al is hun benaming correct, het is cruciaal dat de consument visueel het onderscheid kan maken tussen de twee.

 

Update 8/12: Colruyt reageert op onze opmerking

De woordvoerder van Colruyt reageerde ondertussen op onze publicatie. In een notendop: de keten wil zoetstoffen vermijden in producten gericht naar kinderen. Dat is de reden dat de producten verschillen, zo luidt het. Maar Colruyt erkent het probleem en beloofde om maatregelen te treffen om de verpakking aan te passen. De supermarkt zal eveneens de mogelijkheid bestuderen om het suikergehalte van dit drankje te verlagen zonder zoetstoffen toe te voegen, aldus de woordvoerder.

Een mooi voornemen. We hopen dat Colruyt daad bij het woord voegt.

 

Niet voor kinderen

Ondertussen blijven wij deze drankjes afraden voor kinderen. De kleine versie omdat er te veel suiker aan werd toegevoegd, de grotere omwille van de zoetstoffen. De langetermijneffecten van zulke zoetstoffen op het gewicht zijn nog steeds onzeker.

We kunnen het niet genoeg herhalen: het best van al drink je nog gewoon water ...