Nieuws

In de winkelrekken: 3 producten die meer beloven dan ze waard zijn

12 september 2017
etiket label supermarkt

Is het smeervet van Becel met avocado-olie en limoen echt zo speciaal? Bevat de Urkorn Müsli van Verival echt geen toegevoegde suikers? En is de yoghurt van Super Spoon echt zo “super”? De verpakking van deze producten suggereert van wel, maar de ingrediënten vertellen een ander verhaal …

Drie producten

Fabrikanten hebben zo hun trucs om hun producten specialer of gezonder te doen lijken dan ze zijn. In de winkelrekken botsten we onlangs weer op een aantal voorbeelden die dat illustreren:

“Zonder toegevoegde suikers”

Verival Müsli Urkorn heeft een vrij goede voedingswaarde. Jammer genoeg vindt de fabrikant het nodig om “zonder toegevoegde suikers” op de verpakking te vermelden. Zo tracht de fabrikant consumenten aan te trekken die graag spaarzaam omspringen met suiker. 

Maar als we het etiket bekijken, blijken er wél toegevoegde suikers in te zitten. Er zit namelijk geconcentreerd dadelsap, appelsap en bananenpuree in. Wettelijk gezien zijn dat ook toegevoegde suikers. 

“Met avocado-olie en limoen”

Becel heeft een nieuwe smeerbare vetstof op de markt gebracht met avocado-olie en limoen. Dat klinkt bijzonder en trekt consumenten aan die net dat beetje meer willen. 

Maar als je het bijna onleesbare etiket van dichtbij bekijkt, blijkt dat er vooral zonnebloemolie en palmolie in zit. De vetstof bevat ook veel te veel zout voor zo’n product (bijna 1 g per 100 g), terwijl hij niet erg lekker en nogal vet smaakt.

Niet heel bijzonder dus …

“Super” en “rijk aan eiwitten”

Noem het “super”, dan gaan mensen denken dat het super is, dacht de fabrikant van de Griekse yoghurt Super spoon wellicht …

In realiteit is Super spoon een doodgewone magere Griekse yoghurt met 7 % fruit, 2 % granen en 0,5 % lijnzaad … en een zware, melige smaak.

Volgens de verpakking is de yoghurt rijk aan eiwitten. Dat trekt ongetwijfeld de aandacht van consumenten die om de één of andere reden een eiwitrijk dieet verkiezen. De yoghurt bevat inderdaad veel eiwitten, maar die claim is overbodig, want tal van magere of halfvolle melkproducten zijn natuurlijk rijk aan eiwitten … 

Bots je in de winkel op andere voorbeelden? Deel ze op in het foto-album Gevraagd: een eerlijk etiket op onze Facebookpagina!