Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Kant-en-klaargerechten

11 december 2014
Kant-en-klaargerechten

11 december 2014

Het aanbod aan kant-en-klare maaltijden wordt steeds groter en is bijzonder aanlokkelijk. Reclameboodschappen schotelen de meest gevarieerde gerechten voor, maar een kant-en-klaargerecht eet u het best niet te vaak als hoofdmaaltijd.

De hoeveelheid te consumeren voedingsmiddelen is verschillend van persoon tot persoon, omdat die afhankelijk is van individuele behoeften. Toch zijn de richtlijnen die gelden voor een evenwichtige voeding voor iedereen dezelfde, en een kant-en-klare maaltijd blijkt ver van een gezonde hoofdmaaltijd.

Wat de energieaanvoer betreft, is de hoofdmaaltijd de belangrijkste maaltijd van de dag.

Wat moet een evenwichtige hoofdmaaltijd bevatten?

  • Eiwitten die men in vlees, gevogelte, vis, eieren enz. vindt...
  • Koolhydraten die vooral in zetmeelhoudende producten aanwezig zijn: aardappelen, deegwaren, rijst, brood,...
  • Vetten aangevoerd door vetstoffen zoals margarine, boter, sauzen,... Ze zijn ook aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees, vis, charcuterie en zuivelproducten.
  • Vezels, vitaminen en mineralen: die geleverd worden door verse groenten, fruit, granen, vlees,...
  • Water, een vitaal element dat we in diverse dranken en soepen terugvinden, maar ook in zeer wisselende verhoudingen in voedingsmiddelen.

Afdrukken Versturen via e-mail