Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Industriële recepten onder de loep

03 april 2020

Sommige fabrikanten manipuleren hun producten door de duurste ingrediënten van een recept te vervangen door “goedkopere”. Het resultaat zijn producten die amper nog iets te maken hebben met het originele recept.

De trucjes van de fabrikanten

Het verschil tussen je grootmoeders 'goede oude' recept en dat van een fabrikant zit hem in de toevoeging van allesbehalve natuurlijke ingrediënten. We kunnen daarbij het onderscheid maken tussen twee categorieën:

  • Zogenaamd technische hulpstoffen (emulgatoren, stabilisators, ...): deze zijn noodzakelijk om de bewerkte producten gedurende het volledige productieproces hun textuur te laten behouden. Zonder deze hulpstoffen zou bijvoorbeeld een chocolademousse in elkaar zakken wanneer men haar in een potje giet, transporteert en opslaat in een magazijn.
  • Vervangingsbestanddelen: deze vervangen dure ingrediënten en geven fabrikanten de mogelijkheid om hun productiekosten terug te dringen.

Hier gaan we verder in op deze tweede categorie.

We analyseerden 5 categorieën industriële producten (pesto, tiramisu, chocolademousse, vanille-ijs en peperkoek) en stelden vast dat de meeste “goedkope” vervangende ingrediënten bevatten.

Voor bioproducten is dat helaas niet anders. Weet ook dat de producten met het grootste aantal “goedkope” surrogaten niet per se goedkoper zijn.

Misleidende verpakkingen

Bijkomende vaststelling is dat sommige verpakkingen misleidend zijn. Door hun afbeeldingen, maar ook door benamingen en bepaalde andere beweringen. Het is niet omdat de verpakking afbeeldingen van traditionele ingrediënten bevat of zinnetjes als “Italiaans recept” vermeldt, dat het effectief volgens dit traditionele recept is geproduceerd. Daarom vroegen we de Belgische fabrikanten en Albert Heijn in een schrijven om hun verpakking aan te passen.


User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/12/2019

Zo te zien volg ik al heel wat aanbevelingen van de Test Aankoop voedingsexperts zoals minder vlees eten (ik eet er geen), meer noten, zaden en volkoren granen eten. Maar aangezien ik een zoetebek ben, kan ik het toch niet laten om geregeld iets te veel zoetigheden te nuttigen...

Om dat toch enigszins onder controle te houden probeer ik een weekmenu op te stellen zodat ik weet wat ik moet kopen en wat ik zal eten. Op die manier doe ik dan ook minder impulsieve aankopen die misschien ongezond zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2020
, Gereageerd:

goed van je ik eet al meer dan 20 jaar geen vlees :)

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2020
, Gereageerd:

Mooi, een zeer goed initiatief! Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is heel belangrijk in het dagelijks leven. ^Bertrand