Dossier

Industriële recepten onder de loep

03 april 2020

Sommige fabrikanten manipuleren hun producten door de duurste ingrediënten van een recept te vervangen door “goedkopere”. Het resultaat zijn producten die amper nog iets te maken hebben met het originele recept.

De trucjes van de fabrikanten

Het verschil tussen je grootmoeders 'goede oude' recept en dat van een fabrikant zit hem in de toevoeging van allesbehalve natuurlijke ingrediënten. We kunnen daarbij het onderscheid maken tussen twee categorieën:

  • Zogenaamd technische hulpstoffen (emulgatoren, stabilisators, ...): deze zijn noodzakelijk om de bewerkte producten gedurende het volledige productieproces hun textuur te laten behouden. Zonder deze hulpstoffen zou bijvoorbeeld een chocolademousse in elkaar zakken wanneer men haar in een potje giet, transporteert en opslaat in een magazijn.
  • Vervangingsbestanddelen: deze vervangen dure ingrediënten en geven fabrikanten de mogelijkheid om hun productiekosten terug te dringen.

Hier gaan we verder in op deze tweede categorie.

We analyseerden 5 categorieën industriële producten (pesto, tiramisu, chocolademousse, vanille-ijs en peperkoek) en stelden vast dat de meeste “goedkope” vervangende ingrediënten bevatten.

Voor bioproducten is dat helaas niet anders. Weet ook dat de producten met het grootste aantal “goedkope” surrogaten niet per se goedkoper zijn.

Misleidende verpakkingen

Bijkomende vaststelling is dat sommige verpakkingen misleidend zijn. Door hun afbeeldingen, maar ook door benamingen en bepaalde andere beweringen. Het is niet omdat de verpakking afbeeldingen van traditionele ingrediënten bevat of zinnetjes als “Italiaans recept” vermeldt, dat het effectief volgens dit traditionele recept is geproduceerd. Daarom vroegen we de Belgische fabrikanten en Albert Heijn in een schrijven om hun verpakking aan te passen.