Persbericht

Testaankoop roept Europese parlementsleden op om het label “CO2-neutraal” te verbieden

10 mei 2023

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de keuze van consumenten voor bepaalde producten. Fabrikanten hebben dat begrepen en zetten in op allerlei logo’s, zoals het ‘carbon neutral’ logo. Daarmee willen ze aantonen dat hun product op een CO2-neutrale manier is gemaakt. Volgens Testaankoop en Carbon Market Watch is dit greenwashing: voor alle 13 de producten die de consumentenorganisatie onderzocht, blijkt dat het label ‘CO2-neutraal’ misleidend is.

Een "groene" markt

Consumenten zijn zich steeds meer bewust van hun impact op het milieu, en zijn ook bereid iets meer te betalen voor een duurzaam product. Fabrikanten hebben dit goed begrepen en in de voedings-, luchtvaart- en logistieke sector duiken steeds meer logo’s op die de "CO2-neutraliteit" van hun producten beloven. Zo compenseren fabrikanten de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tijdens het productieproces door de aankoop van koolstofkredieten. Op die manier financieren ze projecten die koolstof weer uit de lucht halen, bijvoorbeeld door het planten van bomen. Testaankoop merkt echter op dat er grote verschillen zijn tussen de gekozen projecten, ook al worden vergelijkbare labels aangebracht op hun producten. "Aangezien er geen Europese norm of definitie is, is er niet enkel een wildgroei aan labels, maar kunnen twee producten met hetzelfde label een heel verschillend effect hebben op het klimaat", legt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop uit.

13 "CO2-neutrale" producten geanalyseerd

In samenwerking met Carbon Market Watch voerde Testaankoop een studie uit naar 13 "koolstofneutrale" producten die in supermarkten worden verkocht, gaande van koffie, pizza, kaas, bananen, flessen water en zelfs wijn. De resultaten bevestigen dat deze labels verre van betrouwbaar zijn. Zo beweert Chiquita bijvoorbeeld dat zijn bananen "CO2-neutraal" zijn, omdat de uitstoot wordt gecompenseerd door koolstofkredieten van een windenergieproject in Costa Rica. Maar het is helemaal niet duidelijk of windenergie op een volwaardige manier de uitstoot van CO2 kan compenseren. Bovendien blijft Chiquita erg vaag over welke uitstoot wel, en welke niet wordt gecompenseerd.

De bevindingen bevestigen die van een studie van de Europese Commissie uit 2020, waaruit bleek dat 53,3% van de onderzochte milieuclaims in de EU vaag, misleidend of ongegrond waren. "Claims als 'CO2-neutraal' of 'klimaatneutraal' wekken de valse indruk dat de productie van de goederen geen invloed zou hebben op het klimaat, terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat koolstofkredieten nooit 100% van de veroorzaakte vervuiling compenseren", legt Laura Clays uit.

Naar een verbod op claims over "CO2-neutraliteit"?

Morgen, donderdag 11 mei, zal het Europees Parlement in de plenaire vergadering stemmen over de Richtlijn over het versterken van de positie van de consument voor de groene transitie, waarin dit soort claims verboden zou worden. "We moedigen de leden van het Europees Parlement dan ook aan om voor dit verbod te stemmen. Het is belangrijk dat producenten groenere producten blijven aanbieden, maar ze mogen niet insinueren dat de consumptie van goederen en diensten geen gevolgen heeft voor het milieu, want dat is niet waar en misleidend voor de consument", besluit Laura Clays.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.