Test Aankoop steunt de campagne van Too Good To Go

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Verenigde Naties voor de bewustwording van voedselverlies en -verspilling, lanceert Too Good To Go een nieuw pictogram met de bedoeling de houdbaarheidsdata te verduidelijken en voedselverspilling te beperken. Test Aankoop, dat al jaren strijdt tegen voedselverspilling, besloot de campagne te steunen.
75% van de Belgen kent het verschil niet tussen “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”.
Uit een onderzoek van Too Good To Go blijkt dat 3 op 4 Belgen het verschil tussen de houdbaarheidsdata “ten minste houdbaar tot” (minimum houdbaarheidsdatum) en “te gebruiken tot” (de uiterste consumptiedatum) niet kennen. Het eerste garandeert dat de levensmiddelen tot de aangegeven datum van onberispelijke kwaliteit zijn, maar dat zij ook na die datum nog kunnen worden geconsumeerd, op voorwaarde dat zij in goede omstandigheden worden bewaard en dat de verpakking niet is beschadigd. De tweede aanduiding daarentegen geeft aan dat het gaat om sterk bederfelijke produkten (vlees, verse vis, kant-en-klaarmaaltijden, voorgesneden groenten, enz.) die na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Na het verstrijken van deze datum mag het voedsel niet meer worden geconsumeerd. Verwarring tussen deze data leidt onvermijdelijk tot voedselverspilling: 1 op de 3 mensen gooit voedsel weg omdat het volgens hen niet meer houdbaar is.
Kijk, ruik, proef, alvorens je verspilt
Een vaststelling die er Too Good To Go toe heeft aangezet om, in samenwerking met 14 merken en met de steun van Test Aankoop en het FAVV, een pictogram te lanceren om de verspilling van producten met een minimale houdbaarheidsdatum tegen te gaan. Dit pictogram is bedoeld om de houdbaarheidsdatum “ten minste houdbaar tot” aan te geven voor producten zoals (droge) pasta, droge koekjes, conserven, melk, chocolade, enz. Tot die datum wordt de optimale kwaliteit van het product gegarandeerd, maar vaak is het nog goed na die datum. Om daar achter te komen, moet je kijken, ruiken en proeven! Smaakt, ruikt en voelt het hetzelfde als anders? Dan is het product veilig om te eten. Het pictogram werd door Too Good To Go getest bij 1000 Belgische consumenten. De meerderheid (92%) vond het pictogram duidelijk en interpreteerde het correct. "De strijd tegen voedselverspilling houdt Test Aankoop al jaren bezig. Uit een enquête die we in 2020 hebben uitgevoerd, blijkt dat bijna 70% van de consumenten van mening is dat logo's duidelijker zijn dan tekst om het verschil te begrijpen tussen de "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot" datum. Daarom steunen wij de campagne van Too Good To Go, die een stap in de goede richting is," zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.
Daarom onthult Too Good To Go vandaag een pictogram dat zal verschijnen op producten in Belgische winkels. Het pictogram is bedoeld om duidelijkheid te brengen over de -datum en van toepassing op producten als pasta (gedroogd), droge koekjes, conserven, melk, chocolade, enz. Deze datum geeft de minimale houdbaarheid weer van het product. Tot die datum wordt de optimale kwaliteit van het product gegarandeerd, maar vaak is het nog goed na die datum. De truc? Kijk, ruik, proef! Zijn de smaak, geur en textuur zoals gewoonlijk? Dan is perfect veilig om te consumeren. Het pictogram werd door Too Good To Go getest bij 1000 Belgen waaruit bleek dat de meerderheid (92%) het “Kijk, ruik, proef”-pictogram duidelijk vindt en ook juist interpreteert.
Harmonisering noodzakelijk
Het pictogram is alvast een eerste oplossing in de strijd tegen voedselverspilling door misinterpretatie van de houdbaarheidsdata. Maar ook op politiek vlak moet er werk worden verricht; met name door de houdbaarheidsdata te harmoniseren, zodat consumenten bijvoorbeeld niet langer bepaalde yoghurts aantreffen met een beperkte houdbaarheidsdatum en andere met een datum van minimale houdbaarheid. Op Europees-niveau zijn hierover besprekingen aan de gang die door Test Aankoop van nabij worden gevolgd.
Toegang pers