Nieuws

Kies duurzaam met onze groenten- en fruitkalender

27 juni 2017
duurzame consumptie

27 juni 2017
Het is niet altijd gemakkelijk voor de consument die “duurzaam” wil kopen om het bos door de bomen te zien.  Om je te helpen bij het maken van een duurzame maar betaalbare keuze hebben we een kalender opgesteld van seizoengroenten en -fruit. 

Een derde van de voedselproductie wordt niet opgegeten. Ongeveer 550 miljard euro aan voeding belandt in de vuilnisbak, terwijl 800 miljoen mensen dagelijks honger lijden. Als we verder blijven consumeren zoals we dat al jarenlang doen, kan onze planeet de druk weldra niet meer aan. Ook jij kunt je steentje bijdragen tot een duurzaam consumptiepatroon.

Kies duurzamer met onze kalender

Wij hebben de handen in elkaar geslagen met de Vlaamse minister van Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege. In onze gloednieuwe kalender vind je een overzicht van de verschillende seizoengebonden groenten en fruit in België, en recepten met “vergeten groenten”. Gebruik deze kalender en draag bij tot een duurzamere voedselketen zonder daarvoor dieper in de buidel te moeten tasten. Seizoengroenten en -fruit zijn immers duurzamer én goedkoper dan de alternatieven die worden ingevoerd uit het buitenland.  

Download de kalender (pdf-bestand)

Consument kan druk uitoefenen

Willen we duurzaam gaan consumeren, dan moét er namelijk iets veranderen, zowel van bovenaf als van onderen uit. Aangezien ons economisch systeem steunt op het principe van vraag en aanbod, heeft elk individu een belangrijke rol te vervullen. Dit kan op verschillende manieren: minder vlees eten, lokale en seizoengebonden producten kiezen, vegetarische alternatieven proberen, meer fruit en groenten eten en minder zout, suiker en vet, fair trade kopen voor al wat buiten Europa wordt geproduceerd, voedselverlies en -verspilling vermijden, minder verpakkingen kopen, duurzame vis kopen, kleine producenten ondersteunen enz. 

Onmogelijke dilemma’s

Kortom, er is niet één juiste keuze, enkel een afweging van verschillende factoren. Dierenwelzijn, voedselkilometers, minder verspilling, eerlijke arbeidsomstandigheden, het gebruik van pesticiden, de beperking van verpakkingsmateriaal, … Op ál deze criteria tegelijk goed scoren met één product, is vrijwel onmogelijk. Dat wil echter niet zeggen dat je evengoed niets kunt doen. 100 % is dan misschien wel onhaalbaar, maar ook 0 % is geen optie. Alle beetjes helpen en duurzaamheid is een optelsom van onze individuele keuzes.

Download de kalender (pdf-bestand)


Afdrukken Versturen via e-mail