Nieuws

Word je dik van je aperitief?

07 juli 2023
calorieën in je aperitief

Zin om lekker te aperitieven? Gezellig, maar weet dat alcohol al snel een negatieve invloed kan hebben op je gewicht. Wij tonen je welke alcoholische dranken de meest kilocalorieën bevatten en hoe snel jouw favoriete aperitief zich laat voelen op de weegschaal.

Impact van alcohol op je gewicht

Impact van alcohol op je calorie-inname

Alcoholische dranken in fijn gezelschap kunnen heerlijk smaken, maar deze godendranken bevatten gewoonlijk veel calorieën en zijn dus dikmakers. 

Of je nu graag een cocktail drinkt, een glaasje wijn, of een fris pintje, ze bevatten allemaal calorieën. Je bent je dan ook beter bewust van hoeveel je drinkt tijdens het aperitief. 

Zo bevat een glas rode wijn (100ml – 12°), bijvoorbeeld Sunrise 2020 - Cabernet Sauvignon uit Chili (onze test is zichtbaar voor wijnleden), 82 kcal, wat het equivalent is van het aantal calorieën van drie suikerklontjes.

Drink je liever een pilsje (250ml – 5°), dan heb je het equivalent van vijf suikerklontjes binnen, wat overeenkomt met zo’n 110 kcal. Fan van mojito (250ml – 12°)? Reken dan op 168 kcal of evenveel calorieën als er in zeven suikerklontjes zitten.

Dit is het resultaat uitgedrukt in zowel calorieën, als in het equivalent van suikerklontjes van 6 gram. De calorieën komen voornamelijk van de alcohol. Afhankelijk van de drank bevatten ze meer of minder suiker. 

Impact van alcohol op je metabolisme

Gemiddeld zou een man maximaal 2 500 kcal mogen consumeren per dag, tegenover 2 000 kcal bij een vrouw. Schrik dus niet van het resultaat op je weegschaal nadat je enkele glazen alcohol te veel hebt gedronken. 

Als een vrouw twee glazen schuimwijn, twee glazen rosé en een mojito drinkt, dan heeft ze al bijna een kwart opgebruikt van de 2 000 kcal die ze per dag maximaal nodig heeft.

Een man overschrijdt een kwart van 2 500 kcal al na het drinken van drie pintjes (bijvoorbeeld Jupiler) en twee speciaalbieren (bijvoorbeeld Duvel of Westvleteren 8).

Benieuwd hoeveel calorieën er in jouw favoriete drankje schuilen?

Onze rekenmodule helpt jou om erachter te komen hoeveel calorieën er in een glas alcohol zitten, gaande van bier tot wijn en schuimwijn, maar ook sterke dranken.

Bereken hoeveel calorieën jouw drankje bevat