Nieuws

Zo dikmakend is je aperitief

05 augustus 2022
calorieën in je aperitief

Zin in een smaakvol aperitiefje? Gezellig, maar weet dat alcohol al snel een negatieve invloed kan hebben op jouw weegschaal. Wij tonen je hoe groot de impact is.

Alcoholische dranken in fijn gezelschap kunnen heerlijk smaken, maar deze godendranken bevatten gewoonlijk veel calorieën en zijn dus dikmakers. 

Of je nu graag een cocktail drinkt, een glaasje wijn, of een fris pintje, ze bevatten allemaal calorieën. Je bent je dan ook beter bewust van hoeveel je ervan inneemt per degustatie. 

Zo bevat een glas rode wijn (100ml – 12°), bijvoorbeeld Sunrise 2020 - Cabernet Sauvignon uit Chili (onze test is zichtbaar voor wijnleden), 82 kcal, wat het equivalent is van het aantal calorieën van 3 suikerklontjes. Verkies je eerder de smaak van een pilsje (250ml – 5°), dan heb je het equivalent van 5 suikerklontjes binnen, wat overeenkomt met zo’n 110 kcal. Fan van mojito (250ml – 12°)? Reken dan op 168 kcal of evenveel calorieën als er in 7 suikerklontjes zitten.

Dit is het resultaat uitgedrukt in zowel calorieën, als in het equivalent van suikerklontjes van 6 gram. De calorieën komen voornamelijk van de alcohol. Afhankelijk van de drank bevatten ze meer of minder suiker. 

Enkele consumpties kunnen je gewicht al beïnvloeden

Gemiddeld zou een man maximaal 2500 kcal mogen innemen per dag, tegenover 2000 kcal bij een vrouw. Schrik dus niet van het resultaat op je weegschaal nadat je enkele glazen alcohol teveel hebt gedronken. 

Als een vrouw twee glazen schuimwijn consumeert, twee glazen rosé en een mojito, dan heeft ze al bijna een vierde opgebruikt van de 2000 kcal die ze per dag maximaal nodig heeft.
Een man overschrijdt een vierde van 2500 kcal na het drinken van drie pintjes (bijvoorbeeld Jupiler) en twee speciaalbieren (bijvoorbeeld Duvel of Westvleteren 8).

Benieuwd hoe calorierijk jouw favoriete drankje is?

Onze rekenmodule helpt jou om erachter te komen hoeveel calorieën er in een glas alcohol zitten, gaande van bier tot wijn en schuimwijn, maar ook sterke dranken.

Bereken hoeveel calorieën jouw drankje bevat